Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία, έχει αναδείξει περίπου 170 ασημένια νομίσματα που χρονολογούνται από τα μέσα του 12ου αιώνα. Αυτή η ανακάλυψη  ρίχνει φως στη μεσαιωνική ιστορία της περιοχής.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ενός έργου γεωθερμικής εγκατάστασης σε μία εκκλησία και εμβαθύνει την κατανόησή μας για την περίοδο. Παράλληλα, αμφισβητεί και τις υπάρχουσες αντιλήψεις για τα ταφικά έθιμα και την κυκλοφορία των κερμάτων στη μεσαιωνική Götland.

Η ομάδα από το Μουσείο της Κομητείας Γιόνκοπινγκ, με επικεφαλής τις αρχαιολόγους Anna Ödéen και Kristina Jansson, ανακάλυψε τα νομίσματα ενώ επιθεωρούσε τη διαδικασία εγκατάστασης. Η αρχική ανασκαφή αποκάλυψε δύο σκελετούς, και καθώς η ομάδα καθάριζε την περιοχή, εμφανίστηκαν τα πρώτα ασημένια νομίσματα κοντά στο αριστερό πόδι ενός από τους σκελετούς.

«Την πρώτη κιόλας ημέρα, η συνάδελφός μου Kristina Jansson και εγώ βρήκαμε δύο σκελετούς στο φρεάτιο όπου επρόκειτο να τοποθετηθούν τα καλώδια. Καθαρίσαμε τα οστά για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς έμοιαζαν οι τάφοι. Ξαφνικά εμφανίστηκαν τρία ασημένια νομίσματα! Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι πολλά περισσότερα βρίσκονταν κοντά στο αριστερό πόδι του σκελετού» ανέφερε η Anna Ödéen περιγράφοντας τη στιγμή της ανακάλυψης.
Περαιτέρω εξερεύνηση οδήγησε στην ανάκτηση συνολικά περίπου 170 ασημένιων βρακτεάτων (Bracteate), ένα είδος νομίσματος που κόβεται στη μία πλευρά μόνο.  Τα νομίσματα, θάφτηκαν δίπλα σε έναν νεαρό άνδρα που εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 20 και 25 ετών. Τα νομίσματα, που πιστεύεται ότι κόπηκαν μεταξύ 1150 και 1180 μ.Χ., περιλαμβάνουν σχέδια άγνωστα μέχρι τότε στους ερευνητές.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών

Αρχαία δραστηριότητα

Η ανασκαφή αποκάλυψε συνολικά 24 τάφους και 20 εστίες, μαζί με τον εντυπωσιακό θησαυρό νομισμάτων. Η ύπαρξη εστιών στο χώρο ήταν ήδη γνωστή από έρευνα του 2005, η οποία χρονολόγησε τρεις από αυτές στο 50-400 μ.Χ., δείχνοντας ότι η δραστηριότητα στην τοποθεσία χρονολογείται τουλάχιστον από τη Ρωμαϊκή Εποχή του Σιδήρου.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι οι 20 τάφοι βρίσκονταν έξω από το τείχος της εκκλησίας, σε άθικτο έδαφος. Ήταν εσκεμμένο ή υπήρχε κάποια άλλη εξήγηση; Ο ερευνητής σχολίασε σε ένα δεύτερο δελτίο τύπου: «Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, κάποιος που αυτοκτόνησε δεν μπορούσε να έχει αυτό που η εκκλησία ονόμαζε «έντιμη ταφή» και το ίδιο ίσχυε για παιδιά και σοβαρούς εγκληματίες που δεν είχαν βαφτιστεί… Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο ένας τάφος, αλλά και πολλοί άλλοι. Όλοι είναι προσανατολισμένοι στην ίδια κατεύθυνση, καλά ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους και στο ίδιο βάθος. Συνεπώς, ήταν ένας οργανωμένος τόπος ταφής, όπου θα έπρεπε επίσης να είχαν μια σήμανση πάνω από το έδαφος».

Από όλους τους τάφους, μόνο ένας βρέθηκε να περιέχει ασημένια νομίσματα, τα οποία κόβονται μόνο στη μία πλευρά. Βρέθηκαν μόνο μια χούφτα νομίσματα του Γκότλαντ (που είχαν κοπεί και από τις δύο πλευρές).

Η εισαγωγή νομισμάτων σε χριστιανικές ταφές είναι μια ασυνήθιστη για την εποχή πρακτική, καθώς συνήθως ευθυγραμμίζεται με τα προγενέστερα, προχριστιανικά έθιμα. Οι λόγοι πίσω από τον πλούσιο σε νομίσματα τάφο του νεαρού άνδρα παραμένουν άγνωστοι, αξιώνοντας περαιτέρω έρευνα για τη ζωή και την κατάσταση του ατόμου.

Η αρχαιολογική ομάδα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τη συγχώνευση του ιστορικού παζλ που αντιπροσωπεύουν τα βρακτεάτα, επαναπροσδιορίζοντας ενδεχομένως την κατανόησή μας για την ιστορία της περιοχής. Η συλλογή των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών διπλόπλευρων νομισμάτων του Γκότλαντ, υποβάλλεται σε λεπτομερή ανάλυση από τον Kenneth Jonsson, ειδικό στη νομισματική. Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει προσεκτική καταγραφή, ζύγιση και φωτογράφιση του κάθε νομίσματος, μερικά από τα οποία συγχωνεύονται, καθιστώντας την ταυτοποίηση δύσκολη.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση ...

Φόρτωση άρθρων...