Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Εθνική Πινακοθήκη: Επέστρεψαν οι κλεμμένοι πίνακες Μοντριάν και Πικάσο

Στην Εθνική Πινακοθήκη επέστρεψαν το έργο «Ανεμόμυλος» του Μοντριάν και ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσo  που εκλάπησαν τον Ιανουάριο του 2012.

Οι δύο πίνακες, αφού έγιναν εργασίες συντήρησης, εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη νέα πτέρυγα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στο επίπεδο -2 που άνοιξε τις πόρτες της. 

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, σε λάδι και μουσαμά διαστάσεων 56×40, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει τη μορφή της αγαπημένης του Ντόρα Μάαρ. Πρόκειται για έργο-δωρεά του σπουδαίου καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, το 1949, ως αναγνώριση της γενναίας αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο πίνακας του Πιετ Μοντριάν, σε λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35×44, φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Η κλοπή το 2012

Οι δύο πίνακες κλάπηκαν το 2012 από το Εθνικό Μουσείο και επτά χρόνια μετά εντοπίστηκαν σε ρεματιά στην Κερατέα. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα.

Ο δράστης είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της εθνικής πινακοθήκης και είχε κλέψει τρία έργα. Το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Picasso στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939 (δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή), το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού, Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο)

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η αγάπη του για την τέχνη τον έσπρωξε να κλέψει τους πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη, τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Αφού παραπλάνησε τον φύλακα, προκαλώντας ψεύτικο συναγερμό, μπήκε στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης, παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

Ο δράστης άρπαξε τους πίνακες, κάθισε στα σκαλιά και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα με τις κινήσεις του να καταγράφονται από τις κάμερες ασφαλείας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αποκαλύφθηκε νεολιθική πέτρινη μάσκα 9.000 ετών

Μια πέτρινη μάσκα από τη νεολιθική περίοδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Η μάσκα ανακτήθηκε από τη Μονάδα Κατά της Ληστείας στην Αρχή Αρχαι...

Πέθανε ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο ηθοποιός, Ντόναλντ Σάδερλαντ. Την είδηση έκανε γνωστή το πρακτορείο CAA, που τον εκπροσωπούσε. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου...

Φόρτωση άρθρων...