Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης επανέρχεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), με το ΠΑΣΟΚ να ζητά την άμεση μείωσή της και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον καθεστώς επιβαρύνει σημαντικά τις συντάξεις.
Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση, την Τετάρτη, στη μείζονα διευρυμένη Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης που κινήθηκε έπειτα από αίτηση συνταξιούχου. Με την προσφυγή αμφισβητείται η συνταγματικότητα του ισχύοντος συστήματος παρακράτησης της ΕΑΣ και ζητείται να μην εφαρμόζεται ο κλιμακωτός τρόπος υπολογισμού της.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα αφορά συνολικά 481.976 συνταξιούχους, οι οποίοι υφίστανται μηνιαίες κρατήσεις που περιορίζουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στην εισήγηση του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας, ο οποίος, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Κώστα Τσουκαλά, τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης της ΕΑΣ, επισημαίνοντας τις οικονομικές απώλειες που προκαλεί στους συνταξιούχους ο σημερινός τρόπος υπολογισμού.
Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει άμεσα την εισφορά
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση ή την ελάφρυνση της εισφοράς κατά τη διάρκεια των επτάμισι ετών διακυβέρνησής της.
Όπως υποστηρίζει, ο κλιμακωτός υπολογισμός της ΕΑΣ λειτουργεί ως μηχανισμός περιορισμού των αυξήσεων στις συντάξεις, καθώς η επιβάρυνση μπορεί να απορροφά μέρος ή και το σύνολο του οφέλους που προκύπτει από τις αναπροσαρμογές.
«Η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Δεν θέλει γιατί εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στις κυβερνητικές οικονομικές επιλογές, υποστηρίζοντας ότι αντί να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει προτεραιότητα στις απευθείας αναθέσεις και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι έχει δεσμευτεί για τη σταδιακή αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε βάθος τετραετίας.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάζει ο Κώστας Τσουκαλάς, η μείωση της εισφοράς θα ξεκινήσει από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα ακολουθήσουν πρόσθετες παρεμβάσεις τα επόμενα έτη, με στόχο τη σταδιακή ελάφρυνση των συνταξιούχων.
Το κόμμα υποστηρίζει ότι η διατήρηση του σημερινού συστήματος δεν δικαιολογείται πλέον, καθώς οι κρατήσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν σημαντικά τα εισοδήματα των δικαιούχων.
Πληθωρισμός και ακρίβεια πιέζουν τις συντάξεις
Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ συνδέει το ζήτημα της ΕΑΣ με τη συνολικότερη απώλεια αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων.
Όπως επισημαίνει, οι ονομαστικές αυξήσεις που έχουν δοθεί δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ακρίβειας, με αποτέλεσμα το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων να έχει υποχωρήσει.
Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει στην κυβερνητική πολιτική την επιδείνωση της οικονομικής θέσης των συνταξιούχων και υποστηρίζει ότι απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις, πέρα από τις ονομαστικές αναπροσαρμογές των συντάξεων.
Κλείνοντας, ο κ. Τσουκαλάς θέτει το ερώτημα «Πόση αλληλεγγύη ακόμα να δώσουν οι συνταξιούχοι;», υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που συνέβαλαν επί δεκαετίες στο ασφαλιστικό σύστημα και στήριξαν την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης δικαιούνται μεγαλύτερη οικονομική προστασία.
Η εξέλιξη της πιλοτικής δίκης στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται πλέον με ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα της συνταγματικότητας και του τρόπου υπολογισμού της ΕΑΣ αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ενδέχεται να επηρεάσει το πλαίσιο των μελλοντικών κρατήσεων στις συντάξεις.
Βουλή: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για δανειολήπτες και servicers
Νέα Δημοκρατία: Ανακοινώθηκαν 11 υποψήφιοι βουλευτές για τις εκλογές του 2027 (ονόματα)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις