Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Λίνα Μενδώνη: Έτοιμο να παραδοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στην κοινωνία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το Ηράκλειο.

Σε ό,τι αφορά τα μνημεία που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι: «το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει τους πόρους, έχουν γίνει οι προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης και προχωρά κανονικά η διαδικασία», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για έργα «που μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς κάθε μνημείο απαιτεί το δικό του χρόνο για την αποκατάσταση και τη μελέτη του», καταλήγοντας ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που μετατρέπει πέντε κρατικά μουσεία -μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «τα πέντε μουσεία τα οποία σήμερα λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες -ως διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων- ανεξαρτητοποιούνται, κρατούν όμως το δημόσιο χαρακτήρα τους. Γίνονται ΝΠΔΔ προκειμένου να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να μπορούν να κάνουν ορθότερα τον προγραμματισμό τους», ενώ σχολίασε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

 

Λίνα Μενδώνη: Όταν αλλάζει ένα στάτους δεκαετιών, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις

«Όταν κανείς πάει να αλλάξει ένα στάτους το οποίο είναι διαμορφωμένο για δεκαετίες, μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό το οποίο ξέρω να πω είναι ότι το πρότυπο του μουσείου της Ακρόπολης δείχνει ότι τα μουσεία αυτά ως ΝΠΔΔ μπορούν να λειτουργήσουν με πολύ καλύτερο τρόπο, να προσφέρουν περισσότερο στην τοπική κοινωνία και οικονομία και από κει και πέρα καταλαβαίνω τις ανησυχίες μελών του προσωπικού, αλλά, όπως έχω πει και όπως μπορεί κανείς να δει στο σχέδιο νόμου το οποίο είναι κατατεθειμένο προς διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται 28 Ιανουαρίου, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα στα συγκεκριμένα μουσεία δεν θίγονται καθόλου», εξήγησε η κυρία Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...