Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Σινικό Τείχος: Τα περίεργα κενά τμήματα που ίσως ανατρέπουν τον λόγο ύπαρξής του

Πολιτισμός

Σε μία νέα ανακάλυψη για το Σινικό Τείχος της Κίνας προχώρησαν αρχαιολόγοι. Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν το «Μογγολικό τόξο» του Σινικού Τείχους της Κίνας ανακάλυψαν ότι τα μεγάλα κενά τμήματα δεν ήταν αποτέλεσμα καταστροφής, υποβάθμισης ή διάβρωσης. 

Αντίθετα, τα τμήματα αυτά του τείχους δεν χτίστηκαν ποτέ. Γι’ αυτό και προκύπτει ένα νέο μεγάλο μυστήριο για την κατασκευή του.

Μια εξήγηση που έδωσαν οι αρχαιολόγοι είναι ότι τα τμήματα λείπουν επειδή οι Κινέζοι οικοδόμοι εργάζονταν βιαστικά, εν μέσω ανησυχιών για την απειλή που αποτελούσε η άνοδος στην εξουσία του Τζένγκις Χαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Field Archaeology στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το Μογγολικό Τόξο -που εκτείνεται από τη βόρεια Κίνα μέσα στη Μογγολία- κατασκευάστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα. Δηλαδή κατασκευάστηκε πολύ νωρίτερα από τα πιο διάσημα τμήματα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη δυναστεία Τζιν (1115-1234). Ωστό αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Σινικό Τείχος

Το μυστήριο για το Σινικό Τείχος

Το τμήμα αυτό του τείχους και ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε αποτελεί ένα διαρκές μυστήριο. Η δομή του είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από το τείχος της εποχής Μινγκ. Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι σε ορισμένα σημεία, η τάφρος ήταν το πιο τρομερό μέρος της δομής και το τείχος ήταν συχνά στην πραγματικότητα ένας σωρός από πακτωμένο, σκαμμένο χώμα.

Ιστορικά έγγραφα της εποχής – γύρω στο 1200, λίγο πριν από την εισβολή του Τζένγκις Χαν στην αυτοκρατορία των Τζιν το 1211 κάνουν λόγο για γρήγορη κατασκευή ενός «αμυντικού τμήματος τείχους».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό αναφερόταν σε ένα διαφορετικό τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας, αλλά θα μπορούσε επίσης να αναφέρεται στο Μογγολικό Τόξο. Η ιδέα ότι το Μογγολικό Τόξο χτίστηκε βιαστικά για να προστατεύσει την Κίνα από τις στρατιές των Μογγόλων διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Κινέζο ιστορικό Wang Guowei πριν από 100 και πλέον χρόνια. Η έρευνα της ομάδας του θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη αρχαιολογική απόδειξη που θα υποστήριζε αυτή τη θεωρία.

Η θεωρία για τα κενά τμήματα

Ωστόσο, ο Gideon Shelach-Lavi, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ασιατικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, δήλωσε στην Post ότι όταν οι αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν την περιοχή ανακάλυψαν ότι μάλλον ήταν μια φτωχή αμυντική δομή. 

«Όπως συμπεραίνουμε στη μελέτη, είναι πιο πιθανό ότι το τείχος δεν χτίστηκε για να σταματήσει στρατούς, όπως αυτούς του Τζένγκις Χαν, αλλά μάλλον για να σταματήσει εισβολές μικρής κλίμακας από τοπικές φυλές, καθώς και για να παρακολουθεί και να ελέγχει τις μετακινήσεις τους και τις μετακινήσεις των τοπικών νομάδων», δήλωσε ο Shelach-Lavi.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα σημαντικό στοιχείο για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας είναι ότι οι τοίχοι δεν είχαν «πολύ εκτεταμένη οπτική εποπτεία του περιβάλλοντός τους». «Ενώ οι κατασκευές αυτές δεν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη, οι περισσότερες δεν μπορούν να δουν ή να γίνουν ορατές από γειτονικές κατασκευές», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το τείχος θα μπορούσε να ήταν μια ελαττωματική δομή και ήταν καλύτερα από το να μην υπάρχει καμία δομή, καθώς υπήρχαν περιορισμοί από τον χρόνο, το κόστος και την ευκολία.

Ο Shelach-Lavi δήλωσε ότι η έρευνα ρίχνει φως στην πολύπλοκη σχέση μεταξύ της Κίνας και των κτηνοτρόφων-νομάδων γειτόνων της. Υποδηλώνει επίσης ότι οι αλληλεπιδράσεις ήταν «πολύ πιο πολύπλοκες και πολύπλευρες από ό,τι παρουσιάζονταν στο παρελθόν».

«Η έρευνά μας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της ιστορίας της Βόρειας Κίνας και της Μογγολίας κατά την πολύ κρίσιμη περίοδο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ανόδου του Τζένγκις Χαν. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει με σαφήνεια πώς και γιατί ήταν τόσο επιτυχημένος και η έρευνά μας μπορεί να ρίξει φως σε αυτό», δήλωσε.
Μυστήρια εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με το γιατί χτίστηκε το τείχος, επειδή η κατασκευή του διήρκεσε αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρχαν πολύ διαφορετικές πολιτικές και πολιτιστικές πραγματικότητες.

Η παρανόηση για το Σινικό Τείχος

Μια παρανόηση σχετικά με το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι ότι πρόκειται για ένα μακρύ συνεχές οικοδόμημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά τμημάτων που χτίστηκαν σε διάστημα σχεδόν 2.000 ετών, με ορισμένες στρατηγικές περιοχές να επικαλύπτονται και άλλες να παρουσιάζουν μεγάλα κενά.

Ακόμα, το τείχος δεν χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την υπεράσπιση της Κίνας από στρατούς που εισέβαλαν, αλλά εξυπηρετούσε ποικίλους σκοπούς, όπως η εδραίωση νεοαποκτηθέντων εδαφών ή η λειτουργία του ως συνοριακό όριο.

Το Μογγολικό Τόξο μπορεί να ήταν μέρος μιας «συνοριακής ζώνης» και να χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων, αν και δεν θα ήταν μια αυστηρή γραμμή οριοθέτησης, σαν τα σύγχρονα τείχη, όπως αυτό κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Παταγονία ανατρέπουν τα δεδομένα (εικόνες)

Μελέτη λιθικού υλικού από τις περιοχές Πιλάουκο και Λος Νότρος στη βορειοδυτική Παταγονία στη Νότια Αμερική διεξήγαγαν αρχαιολόγοι, αποκαλύπτοντας στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στη...

Πρόεδρος αρχαιολόγων για τον τάφο του Πλάτωνα: Ήταν γνωστό ότι βρίσκεται στην Ακαδημία

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε ...

Μυτιλήνη: Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου

Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού της παρέχει πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται άδει...

Φόρτωση άρθρων...