Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την διοίκηση του Κέντρου Κινηματογράφου

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά από εννέα μήνες ολοκληρώθηκε το πόρισμα ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  σχετικά με τις αποφάσεις προεγκρίσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της  30ης Μαρτίου και 28ης Απριλίου 2021 , ύψους 4.550.000 ευρώ.

Στις συγκεκριμένες αποφάσεις τα σχέδια τεσσάρων αναγνωστών/ readers που ήταν ταυτόχρονα και συν-διαγωνιζόμενοι εγκρίθηκαν καταργώντας έτσι κάθε έννοια αμεροληψίας , διαφάνειας και ισονομίας.

Tο πολυσέλιδο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  καταλήγει:

"... με γνώμονα τη βέλτιστη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας στη λειτουργία του φορέα, συστήνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.:

  • Να προηγείται της διαδικασίας επιλογής, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή σχετική ανάρτηση στο site του Ε.Κ.Κ. ή να υιοθετήσει τυχόν άλλα μέτρα (π.χ. κατάρτιση Μητρώου Αξιολογητών), που ενδεχόμενα θα διασφάλιζαν, την αύξηση του αριθμού των πλέον κατάλληλων υποψηφίων και συνακόλουθα τη βέλτιστη δυνατή επιλογή Αναγνωστών. Περαιτέρω, ο καθορισμός του οργάνου (ενδεχομένως συλλογικού) και η αναλυτικότερη περιγραφή των κριτηρίων επιλογής θα συνέβαλαν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας.
  • Να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης εκ μέρους έκαστου Αναγνώστη για κάθε αξιολογούμενη πρόταση, ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του ασυμβίβαστο ή σύγκρουση συμφερόντων, με αντίστοιχη δήλωσή του στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας διενεργείται πλέον η διαδικασία αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη το υπόδειγμα κώδικα δεοντολογίας (code of conduct) αξιολογητών, που περιλαμβάνεται στο EU Grants- Model contract for EU Experts της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."

Επισημαίνεται ότι τo Κέντρο Κινηματογράφου ισχυριζόταν μέχρι σήμερα ότι "...ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Creative Europe, Eurimages)" στις οποίες όμως είναι διεθνώς γνωστό, και αναρτημένο στο Διαδίκτυο, ότι απαγορεύεται με ποινή ακύρωσης της χρηματοδότησης το "cross-paneling" (αξιολογητής να είναι ταυτόχρονα και συν-διαγωνιζόμενος, και να κρίνει υποψήφια ταινία έστω και σε άλλη κατηγορία), η σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest), και γενικότερα, οποιαδήποτε σχέση μέχρι συγγενών πρώτου βαθμού, με τις υποψήφιες προς χρηματοδότηση εταιρείες παραγωγής και σχέδια τους τελευταίους 18 μήνες.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε αρχαία βίλα με πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια (Photos)

Βίλα με εσωτερική πισίνα, που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή, βρέθηκε σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν έμεναν κοινωνικές ελίτ. Η αρχαία βίλα έχει ...

Φόρτωση άρθρων...