Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Το περιοδικό «Πατρινόραμα-Hellenic» τιμά τον εθνομουσικολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα

Στο πλαίσιο της  θεατρικής- μουσικής παράστασης με τίτλο: ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, σε σκηνοθεσία – ερμηνεία του  Τάκη  Χρυσικάκου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρα 20.30 στο θέατρο «Πάνθεον» στην Πάτρα. Το πανελλαδικό περιοδικό «Πατρινόραμα-Hellenic» τιμά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  Λάμπρο Λιάβα, καθώς υπήρξε ουσιαστική η συμβολή του, το 2017 στην καθιέρωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  με απόφαση της Ουνέσκο. Ήταν ο επιστημονικός σύμβουλος για την όλη τεκμηρίωση του φακέλου και την εκπόνηση του βίντεο  που συνόδευσε την υποψηφιότητα, εγγραφής  του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Ο Λάμπρος Λιάβας διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφει την παράσταση ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, έχει πραγματοποιήσει  την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα  και  τη μουσική επιμέλεια, παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Μέσα από την ερευνά,  προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δρόμος μήκους 800 μέτρων με κίονες από τη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε σε παραθεριστικό θέρετρο (Photos)

Δρόμος 800 μέτρων με κίονες, της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον Πύργο Χιντίρλικ, ένα από τα ιστορικά σύμβολα της Αττάλειας, διάσημο θ...

Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στη...

Φόρτωση άρθρων...