Παρασκευή
31 Μαΐου 2024

Βγήκε για βόλτα και βρήκε τυχαία μία πέτρα – Οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν γιατί ήταν αντικείμενο 5.600 ετών

Ο Κάρολ Τσερβίνσκι βγήκε βόλτα σε ένα λόφο κοντά σε ποτάμι, στο Ντράζγκαου της Πολωνίας. Στον δρόμο είδε μια αιχμηρή και κοφτερή πέτρα, η οποία του έκανε εντύπωση και την μάζεψε. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι το εύρημά του ήταν ένα πανάρχαιο αντικείμενο, όπως έγραψε ο Περιφερειακός Συντηρητής Μνημείων του Loublin σε δημοσίευση στο Facebook, στις αρχές του μήνα.

Και αυτό γιατί οι αρχαιολόγοι στους οποίους κατέληξε η πέτρα συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για μια πέτρα σκαλιστή, έτσι ώστε να λειτουργεί σαν μαχαίρι – στιλέτο. Και όταν την χρονολόγησαν βρήκαν ότι ήταν τουλάχιστον 5600 ετών.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα πέτρινο μαχαίρι, μήκους περίπου 12.7 εκατοστών. Το χρώμα του έχει διαβαθμίσεις του καφέ, και  προς την μύτη είναι πιο σκούρο. Η μία άκρη της πέτρας είναι ραβδωμένη και, το κάτω μέρος του στιλέτου μοιάζει λείο.

Βγήκε για βόλτα και βρήκε τυχαία μία πέτρα

Η προέλευση και ο συμβολισμός του στιλέτου

Είναι ένα μαχαίρι από πυρόλιθο. Ως αντικείμενο (με δεδομένη την ηλικία των 5.600 ετών) έχει σχετιστεί με μια κοινότητα της Νεολιθικής εποχής, γνωστής ως πολιτισμός  Λούμπλιν-Βολυνία (Lublin-Volhynia ), αναφέρουν οι ειδικοί. Η κοινότητα  αυτή, ευδοκίμησε στην σημερινή νοτιοανατολική Πολωνία, μεταξύ 4100 π.Χ. και 3650 π.Χ.

Κρίνοντας από την ποιότητά του, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το στιλέτο ανήκε σε πρόσωπο υψηλού κύρους. Ο λειτουργικός σκοπός του παραμένει άγνωστος.
Στον πολιτισμό γτης περιοχής Λούμπλιν-Βολυνία, τα μαχαίρια είχαν συμβολικό σκοπό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Αυτά τα ξιφίδια τοποθετούνταν σε τάφους, ενώ  η διάταξη και την ποιότητά τους να συμβόλιζαν την κοινωνική θέση (status) του νεκρού.

Ο Τσερβίνσκι παρέδωσε στους αξιωματούχους το στιλέτο ηλικίας 5.600 ετών, το οποίο θα αναλυθεί περαιτέρω, με την ελπίδα να προσδιοριστεί και η λειτουργία του. Στη συνέχεια θα δοθεί στο Εθνικό Μουσείο στο Λούμπλιν.

Το Ντράζγκαου βρίσκεται περίπου 80 μίλια νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, στην περιοχή του Λούμπλιν.

Βγήκε για βόλτα και βρήκε τυχαία μία πέτρα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρέθηκε εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους το κεφάλι αγάλματος Ελληνίδας θεάς 2.100 ετών (Photos)

Εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματος της Ελληνίδας θεότητας για την υγεία. Πρόκειται για το κεφάλι από ένα άγαλμα 2.100 ετών, για την τύχη του οποίου...

Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα για το πώς έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αυστραλία

Μία ανακάλυψη μπορεί ξαναγράψει την ιστορία για το πώς έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αυστραλία. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινα εργαλεία και οστά ζώων σε ένα βαθύ σπήλαιο στο νησί...

Φόρτωση άρθρων...