Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε στο Γιόρκσαιρ (εικόνες)

Μυστήριο καλύπτει τη σημαντική ανακάλυψη που έκαναν αρχαιολόγοι στο Γιόρκσαϊρ στη Βρετανία. Σε  κρυμμένο νεκροταφείο στο Γιόρκσαϊρ, ενδεχομένως το πρώτο αγγλοσαξονικό στην περιοχή, το οποίο χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια, ανακαλύφθηκαν τα λείψανα από τον σκελετό μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας από τη ρωμαϊκή εποχή. Η γυναίκα φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σε μολύβδινο φέρετρο.

Τα γυναικεία λείψανα, τα οποία περιγράφονται ως «ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στη ζωή» ανακαλύφθηκαν μαζί με 60 ακόμα σκελετούς στο Γκάρφορθ του Λιντς.

Επίσης, εντοπίστηκαν σκελετοί από τη ρωμαϊκή και σαξονική εποχή. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι το πρώτο αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί στο δυτικό Γιορκσάιρ.

Βρετανία: Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε στο Γιόρκσαιρ

Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο τυπικών ανασκαφών. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι το φέρετρο της γυναίκας είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο υποδεικνύει ότι πρόκειται για κάποιο σημαντικό άτομο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Ντέιβιντ Χάντερ, είπε ότι «τα μολύβδινα φέρετρα είναι ακριβά. Το γεγονός ότι η οικογένεια παρείχε σε αυτό το άτομο τα έξοδα για φύλλα μολύβδου και την τεχνογνωσία για να φτιάξει το φέρετρο, μας λέει πολλά».

Βρετανία: Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε στο Γιόρκσαιρ

Άλλες ταφικές πρακτικές που βρέθηκαν στο νεκροταφείο υποδηλώνουν παλαιοχριστιανικές πεποιθήσεις καθώς και σαξονικές ταφές, οι οποίες συνοδεύονταν από προσωπικά αντικείμενα όπως μαχαίρια και αγγεία.

Ακόμα, ο Χάντερ ανέφερε ότι η ανακάλυψη θα συμβάλει στην κάλυψη ιστορικών κενών σχετικά με το Βασίλειο του Έλμετ – την τεράστια έκταση γης προτού διασπαστεί σε υποδιαιρέσεις του Γιορκσάιρ.

Βρετανία: Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε στο Γιόρκσαιρ

Περιγράφοντας την αποκάλυψη του νεκροταφείου ως κορυφαίο σημείο της καριέρας του, σημείωσε πως «Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας για αυτό που καταλαβαίνουμε για την ανάπτυξη της αρχαίας Βρετανίας και του Γιορκσάιρ.

«Η παρουσία δύο κοινοτήτων που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και εάν η χρήση αυτού του νεκροταφείου επικαλύπτεται ή όχι, θα καθορίσει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα».

Όπως αναφέρει το BBC, αν και η ακριβής τοποθεσία έχει παραμείνει εμπιστευτική κατόπιν αιτήματος, η ανασκαφή ήταν αποτέλεσμα εν μέρει προηγούμενης ανακάλυψης σε κοντινό σημείο, πέτρινων κτισμάτων της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και ενός μικρού αριθμού κατασκευών αγγλοσαξονικού στυλ.

Βρετανία: Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε στο Γιόρκσαιρ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Χρυσός Αλέξανδρος» στον «Κλεμμένο πλανήτη μου»

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, κατέκτησε η Φαραχνάζ Σαριφί, που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκι...

Φόρτωση άρθρων...