Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Βρέθηκε πλάκα με σκαλισμένες σκηνές πολεμιστών του 6ου αιώνα π.Χ. (εικόνες)

Πολιτισμός

Μια σχιστολιθική πλάκα χαραγμένη αμφίπλευρα και με διάφορα μοτίβα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα του 6ου αιώνα π.Χ και έχει εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους. Η αρχαία πλάκα, περίπου 20 εκατοστών, γιατί συνδυάζει ασκήσεις ζωγραφικής, με την επαναλαμβανόμενη απεικόνιση προσώπων ή γεωμετρικών σχημάτων και μια σκηνή μάχης με τρία άτομα.

Η πλάκα ανακαλύφθηκε στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της VI Ανασκαφικής Περιόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Casas del Turuñuelo, στην Guareña (Badajoz, στην Ισπανία). Στο σημείο αυτό, που είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ταρτησσού έχουν βρεθεί και πολλά άλλα υλικά.

Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό το μοναδικό κομμάτι στην αρχαιολογική ιστορία της χερσονήσου θα χρησίμευε ως υποστήριξη για τον τεχνίτη κατά τη χάραξη μοτίβων σε κομμάτια χρυσού, ελεφαντόδοντου ή ξύλου.

Οι ανασκαφές έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να ανακαλυφθεί η θέση της ανατολικής θύρας, που δίνει πρόσβαση στο Κλιμακωτό Δωμάτιο, που ανασκάφηκε το 2023 και είναι γνωστό γιατί εκεί βρέθηκαν τα πρώτα ανάγλυφα με ειδώλια της Ταρτησσού.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μέριδα (IAM), ένα μικτό κέντρο του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CSIC) υπό τη διεύθυνση της Έστερ Ροντρίγκες Γκονζάλες και του Σεμπαστιάν Σελεστίνο Πέρες, είναι υπεύθυνη για αυτές τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν είδηση, όταν έφεραν στο φως την μεγαλύτερη θυσία ζώων στη δυτική Μεσόγειο και τις  πρώτες ανθρώπινες αναπαραστάσεις της Ταρτησσού.

Σε συνέντευξη Τύπου, η ομάδα ειδικών της CSIC, που εξαρτάται από το Υπουργείο Επιστημών, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων (MICIU), υπογράμμισε τη σημασία της πλακέτας που ανακαλύφθηκε, η οποία δείχνει τέσσερα άτομα που θεωρείται ότι είναι πολεμιστές, λόγω των διακοσμημένων ενδυμάτων τους και των όπλων που φέρουν.

Αν και το κομμάτι πρέπει να μελετηθεί, οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι πρόκειται  για τον σχιστόλιθο ενός χρυσοχόου, ένα υλικό που θα χρησίμευε ως στήριξη για τον τεχνίτη κατά τη χάραξη των μοτίβων που σχεδιάζονταν σε κομμάτια χρυσού, ελεφαντόδοντου ή ξύλου.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα μοναδικό παράδειγμα στην αρχαία ιστορία της χερσονήσου και μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση των βιοτεχνικών διεργασιών στην Ταρτησσό,  για την οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα, ενώ μας επιτρέπει επίσης να ολοκληρώσουμε τη γνώση μας για τα ρούχα, τα όπλα ή τα καλύμματα κεφαλής (κράνη) των απεικονιζόμενων χαρακτήρων, καθώς έχουν όλο και πεερισσότερες λεπτομέρειες, είπε η Esther Rodríguez.

Η τεκμηρίωση αυτή συμπληρώνει το πόρισμα της προηγούμενης ανασκαφής, κατά την οποία η καταγραφή αρκετών προσώπων επέτρεψε, για πρώτη φορά, να θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίον η κοινωνία του 6ου-5ου αιώνα π.Χ. φορούσε τα κοσμήματά της.

Η Ανατολική Θύρα

Η ανακάλυψη της ανατολικής πόρτας του κτιρίου, που βρίσκεται στο κέντρο μιας μνημειακής πρόσοψης ύψους άνω των τριών μέτρων, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα και με βάση τη φύση των τεκμηριωμένων αρχιτεκτονικών ευρημάτων, την κύρια πρόσβαση στο κτίριο, από το ανατολικό άκρο του, το οποίο διατηρεί την δομή των δύο ορόφων του.

Η πόρτα συνδέει το Κλιμακωτό δωμάτιο με μια εκτεταμένη σχιστολιθική αυλή, μπροστά από την οποία βρίσκεται ένας πλακόστρωτος διάδρομος. Αυτός ο διάδρομος χωρίζει το κύριο σώμα του κτιρίου από ένα σύνολο δωματίων όπου έχουν ανακαλυφθεί ενδιαφέροντα υλικά.

Επιπλέον, τα αρχαιολογικά υλικά που ανακτήθηκαν από τα γειτονικά δωμάτια που βρίσκονται μπροστά από την εν λόγω πρόσβαση δείχνουν ότι είναι η παραγωγική ή βιοτεχνική περιοχή του κτιρίου. Αυτό το μοναδικό πλαίσιο θα επιτρέψει μια σε βάθος κατανόηση των παραγωγικών διεργασιών της Πρώτης Εποχής του Σιδήρου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσόνησο.

Βρέθηκε πλάκα με σκαλισμένες σκηνές πολεμιστών του 6ου αιώνα π.Χ.

Τέσσερεις ανασκαμμένοι χώροι

Συνολικά τέσσερις χώροι έχουν ανασκαφεί, και εκεί έχουν βρεθεί πολλά κεραμικά, εκ των οποίων διακρίνονται μικροσκοπικά κεραμικά δοχεία, κεραμικά με εγχάρακτη διακόσμηση, διάφορα εργαλεία σιδήρου, πολλά ελεφαντόδοντα, και ένα σύνολο από βάρη αργαλειού στη διαδικασία της κατασκευής. Αυτό για άλλη μια φορά τονίζει την ύπαρξη κλωστοϋφαντουργίας σε αυτήν την τοποθεσία. Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη επισημανθεί μετά την τεκμηρίωση των υπολειμμάτων από υφάσματα (λινό και μαλλλι)  που έχουν καταγραφεί σε προηγούμενες ανασκαφές και είναι μοναδικά παραδείγματα της αρχαιολογίας στην χερσόνησο.

Η ανακάλυψη της πόρτας επιτρέπει να «κλείσει» ένα από τα ορόσημα που είχε θέσει η ερευνητική ομάδα για την καλύτερη κατανόηση της χωροταξικής οργάνωσης του μνημείου και της πραγματικής λειτουργίας του.
Εξίσου σημαντική είναι και η ανακάλυψη των εξωτερικών αιθουσών που είναι αφιερωμένες σε διάφορες καλλιτεχνικές εργασίες, επιτρέποντας την είσοδο σε πολύ άγνωστα κοινωνικά θέματα για την εποχή αυτή και την εμβάθυνση της «φιγούρας» του τεχνίτη στην Ταρτησσό.

Κάθε νέα αποκάλυψη αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την ερμηνεία αυτού του πολιτισμού, εδραιώνοντας περαιτέρω τη σημασία του στην κοιλάδα του Γκουαντιάνα, κατά τις τελευταίες στιγμές του.

«Οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στη μελέτη των αντικειμένων που έχουν ανακαλυφθεί, τόσο από τα ανάγλυφα του προσώπου όσο και από τα ελεφαντουργήματα. Όσο για τις αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο, στόχος μας για την επόμενη καμπάνια είναι η οριοθέτηση αυτών των περιοχών παραγωγής που φαίνεται να εκτείνονται, τουλάχιστον, κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής πλευράς του χώρου. Παράλληλα, θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα δωμάτια που πλαισιώνουν τον κύριο χώρο, τα οποία έχουν ένα εξαιρετικό βαθμό διατήρησης και μπορούν να μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τη λειτουργικότητα του κτιρίου», υποστηρίζει ο Sebastián Celestino.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Φλάι» στο «Faust bar theatre arts»

Της Στέλλας Ζαφειροπούλου / Ερμηνεύει η Λίλη Τσεσματζόγλου / Σκηνοθεσία Πέπη Μοσχοβάκου Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου / Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Φόρτωση άρθρων...