Τρίτη
17 Ιουνίου 2025

Χριστιανικό παρεκκλήσι βρέθηκε σε σπήλαιο της Ιουδαίας

Πολιτισμός

Μία έρευνα εξετάζει τη μετατροπή τάφου της περιόδου του Δεύτερου Ναού σε χώρο λατρείας κατά τον 5ο έως 9ο αιώνα. Η μετατροπή έγινε με προσθήκη αψίδας, θυσιαστηρίου και πολυγλωσσικών γκράφιτι.

Ένα δημοσίευμα στο περιοδικό «Atiqot 117», από τους Nir-Shimshon Paran και Vladik Lifshits, παρουσιάζει δεκαετίες έρευνας στο Σπήλαιο της Σαλώμης κοντά στην Αμαζία και τεκμηριώνει τη χρήση του ως χριστιανικού προσκυνηματικού προορισμού από τη Βυζαντινή έως την περίοδο των Αββασιδών.

Οι συγγραφείς περιγράφουν πώς μια προγενέστερη εβραϊκή ταφική κτήση, λαξευμένη στα τέλη του πρώτου αιώνα π.Χ., αναδιαμορφώθηκε δομικά και λατρευτικά κατά την περίοδο μεταξύ του 5ου και του 9ου αιώνα μ.Χ.

Η αρχιτεκτονική

Στο εσωτερικό του σπηλαίου, η ανατολική είσοδος του ταφικού θαλάμου διευρύνθηκε και τοποθετήθηκε μία αψίδα. Ο πίσω θάλαμος αναδιαμορφώθηκε σε παρεκκλήσι, με μια ημικυκλική αψίδα λαξευμένη στον ανατολικό τοίχο και έναν λαξευμένο πέτρινο βωμό που διατηρήθηκε στη θέση του.

Ένας διαχωριστικός τοίχος με κεντρική θύρα και δύο λαξευμένους κίονες χώριζε αυτήν την αψίδα από την αίθουσα εισόδου. Ένα επιπλέον τετράγωνο δωμάτιο βόρεια του παρεκκλησίου απέκτησε μικρότερη αψίδα και ένα ράφι με ίχνη καπνισμένων λυχναριών, υποδηλώνοντας συνεχή φωτισμό κατά τη διάρκεια των τελετών.

Μυστήριο με τα οστά του «αδελφού» του Ιησού που βρέθηκαν σε οστεοφυλάκιο 2.200 ετών – Γιατί θεωρείται η σπουδαιότερη ανακάλυψη από την εποχή του Χριστού
Ακριβώς μπροστά από την περιοχή του βωμού, έχει χαραχτεί στο δάπεδο μια ορθογώνια κοιλότητα, διαστάσεων ενός επί δύο μέτρων. Ο Kloner (1990) είχε προτείνει σε προγενέστερη φάση, ότι αυτή περιείχε ένα δοχείο με λείψανα.

Η χριστιανική φάση παρήγαγε μεγάλη ποσότητα κεραμικών. Οι προηγούμενες ανασκαφές αποκάλυψαν αρκετά βυζαντινά λυχνάρια τύπου «σανδάλι», ενώ οι πρόσφατες έρευνες προσέθεσαν δεκάδες ακέραια λυχνάρια και θραύσματα από εκατοντάδες άλλα, τα περισσότερα χρονολογούμενα σε στρώματα της εποχής των Αββασιδών. Παρόμοια ευρήματα συλλέχθηκαν από την αίθρια αυλή, όπου εντοπίζονται ξανά ακέραια αγγεία σε στρώματα μετά τον 5ο αιώνα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πυκνή συγκέντρωση λύχνων, συμπίπτει με άλλες γνωστές, αγροτικές στάσεις προσκυνητών στη Σαφηλά και συμβάλλει στην αναγωγή της τελευταίας δραστηριότητας στο σπήλαιο μέχρι τον 9ο αιώνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ποίημα της Κυριακής: Η αξία του ταξιδιού

Δεν είναι ο προορισμός που μετρά αλλά η σκόνη που σηκώνεται στα πόδια τα βλέμματα που σε σταματούν για λίγο και οι σιωπές που δε σε φοβούνται. Στο δρόμο αλλάζει ο τρόπος που ...

Φόρτωση άρθρων...