Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ο Προϋπολογισμός φέρνει «αέρα» νέων παροχών

Το διεθνές σκηνικό θυμίζει... μπαρούτι, αλλά την ίδια στιγμή, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο εννεάμηνο δείχνει ότι υπάρχει αρκετό "λίπος" για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα. Το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,5 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 400 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,7 δισ. ευρώ!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ έχει εξασφαλιστεί πλήρως ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για να δοθούν περισσότερα χρήματα στους πληγέντες της Θεσσαλίας και έτσι να κλείσουν τα στόματα, που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θέλει να... τιμωρήσει τη Θεσσαλία, επειδή δεν εξελέγη ο Αγοραστός!

Τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει ούτε μία στο εκατομμύριο καθώς είναι αντίθετο στην κουλτούρα του Μητσοτάκη, ενώ η κυβέρνηση έχει άμεσο πολιτικό συμφέρον να ενισχύσει με περισσότερα χρήματα το νέο Περιφερειάρχη από το νέο έτος, καθώς πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις της στου νομούς που έχουν πληγεί από την καταστροφή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει το νικητή των εκλογών Δημήτρη Κουρέτα για να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό.

Ο Προϋπολογισμός, έτσι όπως εξελίσσεται δημιουργεί νέο απόθεμα παροχών, αν σκεφτούμε ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα έχουμε ακόμη περισσότερα έσοδα, λόγω της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού. Λεφτά υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται με τίποτα να κάνει επιπόλαιες κινήσεις, καθώς τα πράγματα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, απαιτούν συνετές και στοχευμένες αποφάσεις για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλωστε, έχουμε να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας και δεν μπορούμε να κάνουμε ανοησίες, καθώς οι αγορές δεν συγχωρούν τα λάθη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...