Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Αγορές και πληθωρισμός στο ...κόκκινο, τα κακά νέα από επιτόκια και πετρέλαιο και η συμφωνία ΔΕΗ-Volterra

Στραμμένο το βλέμμα στην Ευρώπη είχαν χθες οι αγορές, ενώ η υποχώρηση του αμερικανικού δείκτη Dow Jones στις 32.550 μονάδες, καθορίστηκε από τον απόηχο των δηλώσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνδυασμό με τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τη γενικότερη πορεία της ανάπτυξης και τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στο τέλος Ιουλίου, η ΕΚΤ θα σημάνει την αλλαγή της πολιτικής της με την επίδειξη της ανάλογης ευελιξίας. Θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων, αλλά θα λάβει ειδική μέριμνα για την Ελλάδα. Τα όσα ακούστηκαν χθες από την Κυρία Λαγκάρντ, ήταν αρκετά γαι να ωθήσουν προς υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε χθες στο 4,11%(!) και η διαφορά του από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κοντά στο 2,70%. Αν σκεφτούμε ότι πριν ένα χρόνο το γερμανικό δεκαετές βρισκόταν στο -0,50% και το ελληνικό δεκαετές λίγο πάνω από το 1%, καταλαβαίνουμε το μέγεθος των ανατροπών που έχουν συντελεστεί.

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ έχουμε να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο πληθωρισμός "σκαρφάλωσε" στο 11,3% τον Μάιο, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 1994! Βέβαια, τότε είχαμε πληθωριστική δραχμή και σήμερα έχουμε διψήφιο πληθωρισμό μέσα σε συνθήκες νομισματικής σταθερότητας, λόγω της συμμετοχής μας στη ζώνη του ευρώ. Φανταστείτε, να βρισκόμασταν στη δραχμή τι θα γινόταν. Θα... ανταγωνιζόμασταν την Τουρκία, στην οποία ο επίσημος πληθωρισμός Μαίου, διαμορφώθηκε στο 73,5%, ενώ ο... ανεπίσημος εκτιμάται στο 150%!

Σκεφτόμαστε τον Ερντογάν να μην κάνει πλάκα και να θέλει να ρίξει την πρώτη... σφαίρα σε κάποιο νησί του Αιγαίου, έχοντας πίσω του μια οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Το χειρότερο γι αυτόν θα ήταν να κάνει το απονενοημένο διάβημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και οι δύο πλευρές του Αιγαίου θα είναι... τίγκα στους τουρίστες! Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μαύρη μαυρίλα από τον πληθωρισμό και το πετρέλαιο, κατάμαυρες οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, με ορατό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει σημαντικά η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Όλα τα παραπάνω, εντάσσονται μέσα στο... κατάμαυρο φόντο των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης της καλλιεργητικής και εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα στους επόμενους μήνες και με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο, να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, έναν ενεργειακό και επισιτιστικό "τυφώνα" από το φθινόπωρο. Εν ολίγοις, οι εξωπραγματικές τιμές φυσικού αερίου, ρεύματος και πετρελαίου, μπορούν να αποτελέσουν την "καύσιμη ύλη" για ένα τεράστιο σοκ στα τρόφιμα. Είτε αυτό αφορά τις τιμές, είτε τις εκμεταλλεύσιμες μονάδες φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Deal ΔΕΗ-Volterra

Η κατάσταση συναγερμού που επικρατεί παγκοσμίως, λειτουργεί ως ντόμινο και στις κινήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Μια τέτοια κίνηση ανακοινώθηκε χθες και αφορά τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ, για την εξαγορά από την πρώτη, της θυγατρικής της δεύτερης Volterra. Η ΑΒΑΞ, η οποία κατέχει το 100% της θυγατρικής, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη ΔΕΗ για την πώληση της συμμετοχής της σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η αξία του deal ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί με τις τυπικές εγκρίσεις που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος με ποσοστό 45% στην καθεμία. Σημειώνεται ότι οι δύο θυγατρικές της Volterra κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Η  συναλλαγή θα ανέλθει στα 133 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της τελεί υπό τις συνήθεις εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Με βάση τον συντελεστή δόμησης το bonus στα ύψη κτιρίων - Κατατέθηκε τροπολογία

Με βάση τον συντελεστή δόμησης που ισχύει σε κάθε περιοχή, θα καθορίζεται πλέον το ύψος των κτηρίων, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πολυνο...

Φόρτωση άρθρων...