Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

Ακίνητα: 9+1 κινήσεις για αλλαγές και διορθώσεις στο Ε9

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Με δέκα κινήσεις στην πλατφόρμα του Ε9, οι φορολογούμενοι έχουν τώρα την ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους, πριν χτυπήσει την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που κοστίζουν και κάνουν πιο αλμυρό το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μπορούν να διορθωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2022 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους.

Η πλατφόρμα άνοιξε

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010 και μετά γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμων. Εφόσον, μετά τις διορθώσεις η ακίνητη περιουσία μεγαλώσει, τότε θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων ετών και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. 

Σε περίπτωση που μειώνεται η αξία της περιουσίας με βάση την οποία είχε υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, τότε οι φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή φόρου. 

Για κάθε έτος που διορθώνεται η εικόνα των ακινήτων, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα καταλογιστεί η διαφορά του φόρου που προκύπτει. Πάνω από 7 εκατoμμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Απριλίου, με τον φόρο να εξοφλείται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα δέκα βήματα

Οι διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας στο Ε9 γίνονται σε 10 βήματα:

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείταιτροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικάπεδία που ζητούνταικαι αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθείη μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

Τα πιο συχνά λάθη

Επισημαίνεται ότι τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά, καθώς και τους επαγγελματικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις

Αύξηση 2,5% έως 3% θα δουν από το 2025 περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι. «Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν το ποσό της αύξησης να τους καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξή τ...

Λογαριασμοί ρεύματος: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη συγκράτηση των τιμών τον Αύγουστο και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ενημ...

Φόρτωση άρθρων...