Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ακίνητα: Νέα εκτόξευση των τιμών για πώληση και ενοικίαση κατοικίας

Οικονομία

Συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το «ράλι» τιμών πώλησης, αλλά κι ενοικίασης κατοικιών στην Αττική, όπως επίσης και την Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Ειδικότερα, στην Αττική, η μεγαλύτερη αύξηση με 14,7% καταγράφηκε στα νότια προάστια, όπου πλέον η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.510 ευρώ/τ.μ., έναντι 3.060 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ, που, κατά μέσο όρο, στοίχιζε λίγο πάνω από 300.000 ευρώ κατά το περσινό δεύτερο τρίμηνο, σήμερα στοιχίζει πάνω από 350.000 ευρώ.

Μεγάλη αύξηση κατά 14,3% εντοπίζεται επίσης στα δυτικά προάστια, όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 1.715 ευρώ/τ.μ., από 1.500 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, ενώ αύξηση κατά 14,3% σε 1.560 ευρώ/τ.μ. καταγράφουν και οι τιμές στα προάστια του Πειραιά. Στα βόρεια προάστια, όπου η ζήτηση κινείται κατά κύριο λόγο από εγχώριους αγοραστές μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, ανήλθε σε 2.845 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση κατά 10,3%.

Όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11% σε 1.887 ευρώ/τ.μ., καθώς συνεχίστηκε η μεγάλη ζήτηση ακινήτων από επενδυτές μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Άλλωστε, στο τέλος Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απόκτηση κατοικιών με ελάχιστο ύψος επένδυσης τα 250.000 ευρώ. Από τις αρχές Αυγούστου και μετά κι εφόσον δεν έχει προηγηθεί σχετικό προσύμφωνο αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν υποχρεωτικά σε ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ (που ασφαλώς είναι μετρημένα στα δάχτυλα) στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, ή ενδεχομένως και σε κάποια σημεία στην Πλάκα, με θέα την Ακρόπολη. Σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, οι τιμές είναι χαμηλότερες κι έτσι δεν θα είναι εφικτή η απόκτηση ακινήτου, με στόχο την εξασφάλιση της πολυπόθητης πενταετούς άδειας παραμονής. Σημειωτέον ότι το ίδιο θα ισχύσει και στα βόρεια και τα νότια προάστια, όπως επίσης και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως δείχνει η σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης έχουν καταγράψει ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο, η ετήσια αύξηση στα νότια προάστια είχε ανέλθει σε 13,2%, έναντι αύξησης 14,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές κατά το πρώτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 8,5%, αντί για 11% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σημαντική αύξηση καταγράφει και ο ρυθμός ανόδου των τιμών στα δυτικά προάστια, καθώς είχε διαμορφωθεί σε 11,2%, ενώ τώρα αγγίζει το 14,3%.

Σε ανοδική τροχιά και τα ενοίκια

Παρότι θα περίμενε κανείς ότι στις τιμές των ενοικίων θα υπήρχε μια έστω σταθεροποιητική τάση, μετά την σημαντική αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες αναζητούν περισσότερα έσοδα. «Πρωταθλητές» των αυξήσεων είναι τα βόρεια και τα νότια προάστια, που συγκεντρώνουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στα νότια, η μέση τιμή ενοικίασης κατά το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε τα 11,3 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,8%, ενώ στα βόρεια, η αύξηση ήταν της τάξεως του 6,7% και το μέσο ενοίκιο διαμορφώθηκε σε 10,67 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή διαμορφώνεται πλέον σε 9,52 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, καταγράφοντας ετήσια μεταβολή κατά 5,8%. Πάντως, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας είχε σχεδόν αγγίξει τα 10 ευρώ/τ.μ. (9,95 ευρώ/τ.μ.), προτού σημειωθεί μια ήπια διόρθωση την επόμενη διετία, βοηθούσης και της πανδημικής κρίσης. Τα φθηνότερα ενοίκια στην Αττική εντοπίζονται πλέον στα προάστια του Πειραιά και στις δυτικές περιοχές του υπολοίπου της Αττικής, με περίπου 7 ευρώ/τ.μ.

Στο πρόσφατο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η Alpha Bank σημείωσε ότι κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, το κόστος στέγασης υποχώρησε μεν κατά 8,8%, ωστόσο η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας. Στον αντίποδα, οι τιμές τον ενοικίων συνέχισαν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4%, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πηγή: powergame.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...