Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση στεγαστικών ευάλωτων νοικοκυριών

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα στην οποία οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών, που συμφωνήθηκε από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών. Η επιδότηση αφορά τη δόση των στεγαστικών δανείων καθώς και των δανείων μικρών επιχειρήσεων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης, όπως ανακοίνωσαν χθες οι τράπεζες, είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022 και για διάστημα 12 μηνών. Το ποσό της επιδότησης για τους δικαιούχους εκτιμάται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών, ότι θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους τον Απρίλιο. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί από τις εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.

Εξωδικαστικός

Στην ανακοίνωσή τους οι τράπεζες απαριθμούν τις ενέργειες που έχουν κάνει στα κρίσιμα θέματα που αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης με το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τράπεζες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκρισιμότητα για τα δάνεια που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Πλέον, όπως σημειώνουν, το ποσοστό εγκρίσεων διαμορφώνεται για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στο 55%, υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας τη «συνεχώς αυξανόμενη τάση στις εγκρισιμότητες». Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εγκριθεί από τις συστημικές τράπεζες περί τις 2.800 αιτήσεις δανειοληπτών για συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 116 εκατ. ευρώ».

Επιτόκια

Στο θέμα των επιτοκίων και δη των καταθέσεων, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι τράπεζες, αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2022, σε αντίθεση με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα καταγράφηκε καθαρή μείωση στο κόστος των νέων δανείων για τα νοικοκυριά.

Προμήθειες

Τέλος, στο θέμα των προμηθειών κάθε τράπεζα ξεχωριστά επανεξετάζει τακτικά την τιμολογιακή της πολιτική, με στόχο τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και τον περιορισμό των χρονικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στη χώρα μας, οι ιδιώτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν –χωρίς κόστος– εμβάσματα ύψους έως 500 ευρώ ημερησίως, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της υπηρεσίας IRIS.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέο «χτύπημα» στην Τρίτη Ηλικία: Πονοκέφαλος για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας - Τι προβλέπεται

Πονοκέφαλος για το υπουργείο Εργασίας αλλά και για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων χηρείας, μετά την έλευση τριετίας από τον θάνατο του αρχικο...

Φόρτωση άρθρων...