Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Αυξάνονται οι τιμές σε βασικά προϊόντα τροφίμων – Στα ύψη η τιμή του ψωμιού

Ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες, καθώς συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων.

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργούν πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς.

Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Πάνω από 3 ευρώ η τιμή στο σουβλάκι

Ενδεικτική είναι η τιμή στο σουβλάκι που πριν λίγο καιρό εκτός από γρήγορο φαγητό ήταν και φθηνό. Πλέον τείνει να ξεπεράσει τα τρία ευρώ.

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. 

Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μαργαρίνες, ζάχαρη, βούτυρα, και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.


Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Η τιμή για ένα κιλό ψωμί κυμαίνεται από 2 έως 2.60 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το 1555 «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησης του πολίτη - Οι απαντημένες κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετ...

ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών έως τις 2 Απριλίου λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας

Παράταση έως και στις 2 Απριλίου των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της ειδικής αργίας των διατραπεζικών συναλλαγών εξ...

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Φόρτωση άρθρων...