Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια - Έρχεται application για καταγγελίες

Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η ανάπτυξη εφαρμογής στα κινητά για καταγγελίες αισχροκέρδειας σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας:

Το πρώτο μέτρο είναι η μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση. Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι προϊόντα με μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ' ελάχιστον 6 μηνών. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές. Ως τιμή αναφοράς ορίζεται η τιμή στο ράφι μέχρι και χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Το δεύτερο μέτρο είναι ο αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών όπως και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα σούπερ μαρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για να εντοπίζονται αμέσως τα προιόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Το τρίτο μέτρο: Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέταρτο μέτρο η αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, σύμμαχος ο καταναλωτής. Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέω κινητών τηλεφώνων.

Ειδικά για την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα διευκρινίστηκε από τον ΓΓ Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα γεωεντοπίζεται μέσω gps.

«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας τα μέτρα θα νομοθετηθούν με το πρώτο διαθέσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Εφορία: Κύμα διασταυρώσεων σε 120.000 ΑΦΜ για κρυφά εισοδήματα και ακίνητα - Τα νέα όπλα για ελέγχους

Με «πολιορκητικούς κριούς» δύο νέες μονάδες, την Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, συνε...

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα - Δυνατότητα σύγκρισης τιμών σε 3.000 προϊόντα

Πλήρως αναβαθμισμένη είναι από σήμερα η πλατφόρμα e-Καταναλωτής και είναι διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο, ώστε να μπορού...

Φόρτωση άρθρων...