Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

BofA: H υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη - Οι τρείς καταλύτες

Οικονομία

Ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 περιμένει η Bank of America για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 0,4% και 1,1% αντίστοιχα. Και αυτό, παρότι οι προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες μιλούν για ανάπτυξη 1,5% το 2024 και 2,3% το 2025.

Έπειτα από την καλή ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου του 2023, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και τις εξαγωγές (λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού), η ελληνική οικονομία ήταν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με την BofA, μπήκε σε μία φάση μη εντυπωσιακού momentum. Για τα επόμενα τρία τρίμηνα, ο οίκος εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα κατεβάσει ταχύτητες, ενώ η δυναμική των κεφαλαιουχικών δαπανών και των εξαγωγών θα είναι χαμηλότερη, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του κακού οικονομικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και της ήπιας δημοσιονομικής σύσφιγξης.

Πρακτικά, η BofA περιμένει μέση τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2% ανά τρίμηνο και εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανοίξει το βήμα της το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εμφανίζοντας τριμηνιαίους ρυθμούς 0,4% όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο χαμηλότερος πληθωρισμός επιτρέψει την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και το εξωτερικό περιβάλλον βελτιωθεί. Για το 2025 αναμένεται μέσος τριμηνιαίος ρυθμός 0,5%.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και ποιους επηρεάζει

Ανατροπές σε ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στη διαδικασία υπολογισμού των αυξήσεων των συντάξεων επέρχονται από το 2025 και μετά, καθώς θα λαμβάνεται ως δείκτης α...

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται online έλεγχοι για 500.000 αυτοκίνητα με νέο σύστημα διασταυρώσεων

Σε «απόσυρση» βγάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το αναποτελεσματικό σύστημα διασταυρώσεων που ισχύει σήμερα και το οποίο έχει περιπέσει σε αχρηστία, αφού επιτ...

Φόρτωση άρθρων...