Κυριακή
28 Απριλίου 2024

BofA: Oι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία - Τι είδαν οι επενδυτές στην Αθήνα

Οι υπερ-αποδόσεις είναι το «new normal» της Ελλάδας, διαπιστώνει η Bank of America, έπειτα από επίσκεψή της στην Αθήνα. Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου περιμένουν ανάπτυξη 2,1% φέτος, 1% το 2024 και 1,7% το 2025, όμως τονίζουν ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Χωρίς ένα συνεπές μονοπάτι μεταρρυθμίσεων και ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες, αμφιβάλλουμε ότι μια υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης (με καλές δημοσιονομικές προοπτικές) μπορεί να διατηρηθεί», επισημαίνουν.

Ειδικότερα, η Bank of America προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς ανακάμπτει από την κρίση χρέους, είναι λιγότερο ευαίσθητη στις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω  της μεγάλης μείωσης του δανεισμού την περασμένη δεκαετία, διαθέτει πολιτική σταθερότητα, εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό.

Πέραν της ανάπτυξης, οι υπερ-αποδόσεις διαπιστώνονται και στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπου η BofA περιμένει περαιτέρω βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος  φέτος και του χρόνου. «Η ελληνική δημοσιονομική εικόνα παραμένει σύνθετη, αλλά η δέσμευση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις φαίνεται αρκετά ισχυρή μέχρι στιγμής – δεν βλέπουμε μεγάλους δημοσιονομικούς κινδύνους στο βραχυπρόθεσμο μέλλον», σημειώνουν οι αναλυτές. Και προσθέτουν ότι η ενθαρρυντική προοπτική της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να κρατήσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά.

Μάλιστα, η Αθήνα υπερ-αποδίδει δημοσιονομικά παρά τις σημαντικές νέες δαπάνες από τα απρόσμενα και σοβαρά σοκ, όπως ήταν η ενεργειακή κρίση και οι φυσικές καταστροφές.

Άλλωστε, η BofA σημειώνει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την ισχυρή κυβέρνηση, έπειτα από την πρόσφατη εκλογική της νίκη.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φόρτωση άρθρων...