Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Credit Suisse: Η ελβετική Bουλή ενέκρινε το πακέτο διάσωσης 109 δισ. φράγκων

Οικονομία

Eνέκρινε η άνω Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου αναδρομικά οικονομικές εγγυήσεις ύψους 109 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε πακέτο διάσωσης για την Credit Suisse.

Έπειτα από έντονη συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε για να συζητηθεί το ζήτημα της Credit Suisse, 29 μέλη του σώματος ενέκριναν το μέτρο.

Η κριτική και οργή βουλευτών

Πολλοί Ελβετοί βουλευτές έχουν επικρίνει τη βιαστική εξαγορά από τη UBS έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,3 δισ.  δολ.) και τη στήριξη με πάνω από 250 δισ. ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις και στήριξη.

Oι Ελβετοί βουλευτές συνεδρίασαν εκτάκτως στη Βέρνη για να συζητήσουν το ζήτημα της Credit Suisse.

Το ασυνήθιστο γεγονός - η τρίτη τέτοια συνεδρίαση σε περισσότερα από είκοσι χρόνια - παρέχει στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να απορρίψει τα τεράστια δάνεια που δόθηκαν ως μέρος του πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, η ψηφοφορία ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς το κράτος είχε ήδη δεσμεύσει τα κεφάλαια και οι βουλευτές δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την απόφαση.

Πριν από την ανακοινωθείσα συγχώνευση, ομάδα έξι βουλευτών ενέκρινε τη χρηματοδοτική δέσμευση εκ μέρους του νομοθετικού σώματος, προκαλώντας την οργή των σχεδόν 250 βουλευτών που έμειναν χωρίς λόγο.

«Είναι ευθύνη της πολιτικής να έχει λόγο, ειδικά όταν γίνεται τόσο μεγάλη συνεισφορά από το κράτος και χρησιμοποιείται ο νόμος περί έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Σελίν Βίντμερ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Έχουμε πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε στο Reuters.

«Υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση στον ελβετικό πληθυσμό», δήλωσε ο Ρόλαντ Φίσερ, άλλος βουλευτής. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να το απορρίψουμε, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί νομικά».

«Ψαλίδι» στα μπόνους των στελεχών

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι περικόπτει τις πληρωμές μπόνους για την ανώτατη διοίκηση της Credit Suisse.

«Απαιτούμε λεπτομερή έρευνα για το πώς μπόρεσε να προκύψει η κρίση της Credit Suisse», δήλωσε ο Τιερί Μπουρκάρτ, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος FDP, στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. «Η de facto κρατική εγγύηση των συστηματικά σημαντικών τραπεζών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...