Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Δεν μπορούμε να κάνουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα

Οικονομία

«Έχουμε κληθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που είναι δίκαιοι. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να κάνουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή και μόνο είναι αυτή η χώρα», είπε διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η κα Lagarde απάντησε στις επικρίσεις ότι το Ταμείο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Όπως τόνισε «πρέπει να εφαρμόζουμε τις αρχές που ισχύουν για όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Επιπλέον, παρόλο που το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δεχθούν κάποιο «κούρεμα» (οριστική διαγραφή μέρους) του ελληνικού χρέους, η Christine Lagarde αυτή τη φορά δήλωσε ότι θα ήταν δυνατό ενδεχομένως το χρέος να καταστεί βιώσιμο και χωρίς «κούρεμα», αλλά δεν προχώρησε ωστόσο σε αναλυτικές λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει ότι δηλώσει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο απλά θα διαιωνίζει τον ατέλειωτο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας.

Ωστόσο, η Christine Lagarde δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν επίσης μερικά μέτρα για να μειώσουν ακόμη περισσότερο το βάρος του χρέους».

Όπως εξήγησε «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα απαιτεί πραγματικά "κουρέματα", υπό την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν πλήρως στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Με ραντεβού η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και η ενημέρωση στοιχείων μητρώου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και της ενημέρωσης στοιχείων μητρώου πραγματοποιείται, κατόπιν κλεισίματος ραντεβού από τους πολ...

Φόρτωση άρθρων...