Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Δήλωση μισθωτηρίων: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινητών για να δηλώσουν στην Εφορία τα μισθωτήρια τους. 
Όσοι δεν έχουν δηλώσει τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει να δηλώσουν τις αλλαγές σε ενεργά μισθωτήρια έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου  για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ορίσει στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης  υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Οι δηλώσεις συνοδεύονται με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Τaxisnet το μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου από τον εκμισθωτή. Ολες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα από την έναρξη της μίσθωσης. Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για τη δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την ηγεσία τους Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Πιτσιλή ζητά παράταση της προθεσμίας έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «Εν όψει της εκτεταμένης άγνοιας των φορολογουμένων ιδιοκτητών ως προς τις σοβαρές συνέπειες σε βάρος τους που συνεπάγεται η μη δήλωση της λήξης των μισθώσεων ακινήτων στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ, αλλά και του φόρτου εργασίας των φορολογικών τους συμβούλων, επανερχόμεθα στο αίτημά μας για παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λήξης μισθώσεων ακινήτων που έληξαν έως την 31.12.2022, η οποία λήγει την ερχομένη Δευτέρα, 31.7.2023,  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι

Ανοιχτή είναι από την Πέμπτη το βράδυ η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Παρά τις αλλαγές φέτος στη διαδικασία, οι δόσεις πληρωμής παραμένου...

Φόρτωση άρθρων...