Άμεση απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δίνουν διπλωματικές πηγές. «Η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά. Η Ελλάδα είναι η μόνη αδειοδοτούσα χώρα. Έπραξε αυτό που όφειλε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει να το πράττει», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα, σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, αναφορικά με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Abeille Marengo» που προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός απάντησε: «Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά».
Παράλληλα, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τις NAVTEX του καλωδίου επιλύθηκε. Με νέα ενημέρωση της Γαλλίας προς τα «παράκτια» κράτη χθες το βράδυ, σχετικά με τις έρευνες του γαλλικού πλοίου Abeille Marengo, βάσει της NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου, επιχειρήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπεραστεί το πρόβλημα που φάνηκε να προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και την τουρκική NAVTEX που είχε προηγηθεί.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντάς ότι «όλα είναι φυσιολογικά όλα είναι καλά», με τουρκικές διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση ότι το πρόβλημα που είχε ανακύψει έχει πλέον επιλυθεί.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να τονίσουν σχολιάζοντας την δήλωση αυτή ότι «η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά. Η Ελλάδα είναι η μόνη αδειοδοτούσα χώρα, έπραξε αυτό που όφειλε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει να το πράττει».
Ο γαλλικός παράγοντας
Την Παρασκευή είχε δοθεί η εντύπωση ότι η συνεννόηση που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της γαλλικής πλευράς είχε ανατραπεί, καθώς η Τουρκία απαιτούσε την υποβολή αιτήματος για αδειοδότηση των ερευνών από τις τουρκικές Αρχές και ότι δεν αρκούσε η απλή ενημέρωση.
Κάτι τέτοιο ήταν προφανές ότι δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς η Τουρκία συγχρόνως απηύθυνε προειδοποιήσεις ότι κάθε έρευνα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη φυσικά και στις περιοχές της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, θα έπρεπε να αδειοδοτείται και να συντονίζεται από τις τουρκικές Αρχές.
Διπλωματική πηγή επισημαίνει ότι χθες ο Χακάν Φιντάν απουσίαζε από την Άγκυρα, επισκεπτόμενος τα Κατεχόμενα, και πιθανότατα υπήρχε σύγχυση και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνεννόησης που είχε υπάρξει με τους Γάλλους και τους ειδικούς χειρισμούς που απαιτούνταν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε νέα ενημέρωση χθες από τη γαλλική πλευρά τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τη Λευκωσία, η οποία, εκτός των άλλων, διευκρίνιζε ότι με την έρευνα αυτή η Γαλλία «δεν παίρνει θέση σε ζητήματα και αξιώσεις σε θαλάσσιες ζώνες» από καμία πλευρά, ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπήρχαν στην ενημέρωση και οι συντεταγμένες της όδευσης των ερευνών, όπως αρχικά απαιτούσε η τουρκική πλευρά.
Πάντως, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η Τουρκία, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, του νέου περιβάλλοντος στις ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ με τη στήριξη αραβικών κομμάτων, της μαζικής και έντονης αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικών περιφερειακών παικτών στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, αλλά και του γεγονότος ότι φιλοξενεί τη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα στην Αττάλεια, δεν θα επιλέξει εύκολα τη σοβαρή κλιμάκωση.
Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανή η αντίδραση με τον συνήθη τρόπο της διά ασυρμάτου παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, ακόμη και στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια ερευνών σε διεθνή ύδατα, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την ηλεκτρική διασύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου.
Χρηστίδης: «Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αξιολογείται μόνο μέσα από μακροοικονομικούς δείκτες»
Νίκος Παππάς: Να επιστραφεί μέρισμα στην κοινωνία με μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για έξι μήνες
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις