Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δημόσιο: Έρχονται προσλήψεις με… τεχνητή νοημοσύνη - Τι αλλάζει

Ομιλίες σε δύο κορυφαία, διεθνούς φήμης αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο Harvard Law School και στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στον ελληνικό Δημόσιο τομέα, πραγματοποίησε, κατόπιν πρόσκλησης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση του προγραμματισμού προσλήψεων στο Δημόσιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο θα συνδράμει τη διαδικασία προσλήψεων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αφορούν αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα αιτήματα φορέων, τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου.

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο στοχεύεται η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την αποτελεσματική αναζήτηση σε έγγραφα και βάσεις δεδομένων, και κατ’ επέκταση τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Κύριο όφελος της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από το Δημόσιο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και η εκτόξευση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει μελέτη, η υιοθέτηση ειδικής εφαρμογής AI από ένα τμήμα προμηθειών δημόσιου φορέα θα επέτρεπε την αυτόματη επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των προσφορών και τον άμεσο εντοπισμό ασυνεπειών, όπως ελλιπή δεδομένα ή μη έγκυρες προσφορές. Ως εκ τούτου, θα καθίστατο εφικτή η γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των έγκυρων προσφορών.

Πώς θα πραγματοποιηθεί

Σε ενάμιση περίπου χρόνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο με τίτλο “Ανάπτυξη και λειτουργία εργαλείου για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης Δημοσίου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης (Creation of an AI-based strategic workforce planning tool)”, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα έργο, που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο η Deloitte, με την αξία της σχετικής σύμβασης, η οποία χρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, να ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες από την ημερομηνία ανάληψης. Το project προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την απαιτούμενη μελέτη, η δεύτερη αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας για την στελέχωση του δημόσιου τομέα και η τρίτη σχετίζεται με τον σχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων κατάρτισης.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 9 φορείς του δημοσίου και πιο συγκεκριμένα σε ΜΟΔ ΑΕ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ανάδοχος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού οικοσυστήματος θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης του Δημοσίου Τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου εργαλείου, με ενσωμάτωση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, με τη δυνατότητα ανάλυσης και παράλληλης σύγκρισης σε περίπτωση που εξετάζονται πολλαπλά σενάρια ταυτόχρονα, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την αποδοτική στελέχωση του Δημοσίου Τομέα. Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο θα δίνει τη δυνατότητα να προβλέπονται ενδεικτικά ανάγκες στελέχωσης σε επίπεδο γεωγραφίας-περιοχής, φορέων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Στη συνεχεία, τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία και θα σταθμίζονται ως προς τους πολλαπλούς παράγοντες της επιτυχούς στελέχωσης, με σκοπό να λαμβάνεται κάθε φορά η κατά το δυνατόν πιο σωστή απόφαση.

Κεραμέως: Σημαντικές προοπτικές

«Απώτερος στόχος μας, σε ό,τι κάνουμε, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών», είπε η Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «Το Δημόσιο λειτουργεί πλέον με επίκεντρο τον Πολίτη, είναι πιο φιλικό στους Πολίτες και το πιο σημαντικό, είναι ψηφιακά προσβάσιμο», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου τομέα υπογραμμίζοντας ότι «Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους».

Τέλος, η κα Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της  στο Fletcher School ανέδειξε τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση τις οποίες επιμέρισε σε δύο άξονες:

Στον πρώτο άξονα ενέταξε το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου το οποίο θεσπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και περιλαμβάνει αυξημένα τυπικά προσόντα αλλά και υπαγωγή σε τεστ δεξιοτήτων.

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Αυτό περιλαμβάνει τις διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και τις διαδικασίες επιλογής σε θέσεις ευθύνης», είπε η Υπουργός η οποία εν συνεχεία προανήγγειλε τη θέσπιση νέου συστήματος επιλογής για τους προϊσταμένους, τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές, το οποίο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στις δεξιότητες.

Στον δεύτερο άξονα, η Υπουργός συμπεριέλαβε την παροχή καλύτερων δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, και αναφέρθηκε στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης το οποίο επικεντρώνεται στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των εργαζομένων και των προϊσταμένων τους σε συνδυασμό με ευκαιρίες για επιμόρφωση και δια βίου μάθηση.  Επιπροσθέτως, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο «μπόνους παραγωγικότητας»  το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε κάποιες υπηρεσίες  και πρόκειται να επεκταθεί προσεχώς σε όλο το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...