Κυριακή
21 Απριλίου 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει το 8 μπροστά

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ερωτηθείσα πότε θα εισηγηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε: «Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα γίνει η εισήγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα αρχίσει ναι ισχύει από 1η Απριλίου. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσει νωρίς, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στην τουριστική περίοδο, να μπορέσει να ενσωματωθεί στους μισθούς που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και επίσης να υπενθυμίσω ότι επηρεάζονται άλλα 19 επιδόματα από τον κατώτατο μισθό».

«Κανείς μας δεν γνωρίζει που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, κι αυτό γιατί είναι μια τριμερής συμφωνία. Εμείς έχουμε θέσει τον στόχο των 950€ στο τέλος της τετραετίας, θέλουμε η κλιμάκωση να είναι μοιρασμένη σωστά, έτσι ώστε να μην φτάσουμε την τελευταία χρονιά και ανέβει πολύ ο κατώτατος μισθός, για να μπορούμε να κρατήσουμε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης εργοδοτών - εργαζομένων, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θέλουμε να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

«Ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους», σημείωσε.

Για τον νέο υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας, είπε: «Το επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα ως προς τα χρόνια που κάποιος εισφέρει από το μισθό του και ως προς το ποσό που δίνει στο ταμείο ανεργίας κάθε χρονιά άρα θα βάλουμε αυτή την ανταποδοτικότητα με ένα ταβάνι και ένα προς τα κάτω όριο. Το άλλο στοιχείο που θα βάλουμε στο επίδομα ανεργίας να είναι και το στοιχείο της σταδιακής μείωσης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στο 55% του κατώτατου μισθού αυτό που θέλουμε είναι στο σύνολο να είναι στο ίδιο ποσό αλλά όταν κάποιος βγαίνει στην ανεργία να είναι ένα υψηλότερο ποσό του 55% που θα τον καλύπτει και σιγά-σιγά αυτό να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να έχει περισσότερο ανάγκη και κίνητρο να μπει στην αγορά εργασίας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Σκρέκας για «Καλάθι του Πάσχα»: Στόχος μας το αρνί να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα

«Οι εντατικοί έλεγχοι και η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για να μπει τάξη στην αγορά συνεχίζονται αμείωτοι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές που θολώνουν το κριτήριο το...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε...

Φόρτωση άρθρων...