Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εφορία: Ποια στοιχεία ζητάει από τις τράπεζες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες φορολογούμενων

Οικονομία

Τόκους καταθέσεων, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τόκους εταιρικών ομολογιών εισηγμένων σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερίσματα, ποσά που έχουν κατατεθεί για ιδιωτική ασφάλιση, σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και δάνεια συγκεντρώνει η φορολογική διοίκηση με στόχο αφενός τα στοιχεία να συμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αφετέρου να ξεκινήσει διασταυρώσεις.

Όλοι οι υπόχρεοι οργανισμοί και φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα ζητούμενα στοιχεία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκινούν την αποστολή στοιχείων τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών θα κληθούν να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε. ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε. καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων-συνδικαιούχων.

 

Με την συγκέντρωση όλων των στοιχείων  οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου δίνοντας έμφαση στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  • Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2023) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2023, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η "Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
  • Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
  • Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία
  • Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
  • Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
  •  Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Φόρτωση άρθρων...