Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εγκληματίας (και οικονομικού) Πολέμου

Οικονομία

Ο Πούτιν έχει αποφασίσει να χτυπήσει στο... ψαχνό και να ισοπεδώσει την Ουκρανία. Έχει επιτύχει εν μέρει τον στόχο του, καθώς 1 στους 4 Ουκρανούς έχει εγκαταλείψει την εστία του και 1 στους 10 τη χώρα. Και το δράμα δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ο παρανοϊκός... Χίτλερ του 21ου αιώνα είναι εδώ για να οδηγήσει τον κόσμο στην αβεβαιότητα, ενώ ο ίδιος παίζει το... κεφάλι του και το αύριο της χώρας του. Είναι εγκληματίας πολέμου, που εκτός της φυσικής μορφής, ενσωματώνει πλέον και τον υψηλό οικονομικό κίνδυνο. Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, η οποία ανθίσταται σθεναρά και έτσι "αγοράζει" χρόνο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με πιο καίρια πλήγματα τον εισβολέα. Έχουν χαθεί χιλιάδες ψυχές και από τις δύο πλευρές, αλλά το δράμα είναι ξεκάθαρα στο μέρος του επιτιθέμενου. Η προσφυγική κρίση θα αλλάξει θεαματικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, οι πολιτικές όλων αναπροσαρμόζονται, η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης είναι το μείζον και όλοι κάνουν τον σταυρό τους για να μην αρχίσει και διατροφική κρίση. Στη Ρωσία είναι φανερές οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, αλλά σιγά σιγά και η Δύση θα αντιληφθεί ότι η κοινωνία της υπερ-αφθονίας και της ακατάπαυστης παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, θα δοκιμαστεί σε κάποιο βαθμό.

Οι ΗΠΑ δίνουν τον τόνο...

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας βλέποντας το... θηρίο του πληθωρισμού, εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική αναλόγως. Δεν θα διστάσει, όπως δήλωσε χθες, να προχωρήσει και σε αυξήσεις-μονοκοπανιά κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Η έκρηξη του πληθωρισμού δεν μαζεύεται χωρίς αύξηση των επιτοκίων και σε αυτόν τον καμβά θα κινηθούν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Ο περιορισμός της ζήτησης είναι το πρώτο αντίδοτο για να συγκρατηθούν οι τιμές, αλλά από την άλλη πλευρά, η άνοδος του κόστους δανεισμού, σίγουρα δεν μπορεί να είναι ένα καλό νέο για το δημόσιο χρέος όλων των χωρών και κυρίως αυτών που έχουν μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή σαν την... αφεντιά μας.

Το κρίσιμο διάστημα

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία 24ωρα αποτελεί ένα κακό νέο για την παγκόσμια οικονομία. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και στην Ελλάδα σημαντικές μειώσεις των τιμών των καυσίμων, ωστόσο, οι νέες παραγγελίες θα είναι εμφανώς πιο υψηλά τιμολογημένες. Έτσι, μας έμεινε η χαρά της τιμής των 99 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς τώρα το πετρέλαιο κινείται προς τα 115 δολάρια το βαρέλι. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...