Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Έξυπνα μυστικά για να μειώσετε τα έξοδα για ρεύμα και θέρμανση

Τρόποι εξοικονόμησης με απλές κινήσεις μέσα στο σπίτι και στην επιχείρηση.

Οικονομία

Ανασφάλεια και αγωνία έχει κυριεύσει τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, οι οποίοι αναμένεται να επιφέρουν ένα ακόμη πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η αύξηση σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο έρχεται να προστεθεί στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ενώ οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφήσουν το τεράστιο κόστος που έχει συσσωρευτεί, οπότε αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, αναγκαστικά. 

Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν ολοένα κια περισσότερο σε αδιέξοδο, καθώς τα συμπιεσμένα έσοδα και οι οφειλές προς Δημόσιο και τράπεζες, δεν αφήνουν περιθώρια για... αισιοδοξία. 

Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών έχει πάρει πλέον... μολύβι και χαρτί, υπολογίζοντας μέχρι και το... τελευταίο σεντ σε σχέση με τις βασικές δαπάνες που καλείται να καταβάλλει. Μέσα στον κυκεώνα της ακρίβειας, τα νοικοκυριά μπορούν με πολύ απλές κινήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, κάνοντας σωστή χρήση των συσκευών και των τρόπων θέρμανσης.

Τα επιδόματα θέρμανσης και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό", αλλά μπορούν να φανούν χρήσιμα, εφόσον τα νοικοκυριά, ακολουθήσουν πιστά ένα πρόγραμμα περιορισμού του κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αέριο σχεδόν έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ρεύμα είναι τετραπλάσιο και η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται σε υψηλό τριετίας, καθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές είναι... μπερδεμένοι καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο και υπάρχει η σχετική επιδότηση, ενώ το ρεύμα έχει εκτιναχθεί και η μηνιαία επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση, θεωρείται μικρή. Επιπλέον, όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, νοσταλγούν τις εποχές με το πετρέλαιο θέρμανσης! 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι εξαιρετικά βαρύς και θα δοκιμάσει τις αντοχές των νοικοκυριών συνολικά ως προς τις οικονομικές τους δυνατότητες, αλλά και την ευελιξία που θα επιδείξουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις "φουσκωμένες" δαπάνες. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του, για να μην έχουμε καμιά παρατεταμένη βαρυχειμωνιά και μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού...

Τι πρέπει να ξέρετε ανάλογα με τον τύπο θέρμανσης

Το ενεργειακό κόστος έχει μετατρέψει τους καταναλωτές σε... survivors, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά αλλά και να αντιμετωπίσουν πιθανή βαρυχειμωνιά τους προσεχείς μήνες.

Ανάλογα με το είδος θέρμανσης και το ακίνητο που διαθέτει το νοικοκυριό, αναζητείται ο πιο πρόσφορος τρόπος, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος και να αποφευχθούν τα... εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια! 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με το είδος θέρμανσης που χρησιμοποιεί  κάθε νοικοκυριό. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε διαμερίσματα, αναμένεται να προμηθευτούν φέτος μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης αποθεματικού ή μη συμφωνίας των ενοίκων, θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση κλιματιστικών ή θερμαντικών σωμάτων. Όσες πολυκατοικίες έχουν κεντρική θέρμανση και φυσικά γεμάτο... ντεπόζιτο, θα διαχειριστούν για κάποιες ώρες της ημέρας το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να έχουν ζέστη. Από την άλλη, υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με την ελλιπή μόνωση εκατομμυρίων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες θερμότητας και επιπλέον έξοδα. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά θερμαντικά σώματα για μικρούς χώρους, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα και φυσικά μπορεί να "φουσκώσουν" τους λογαριασμούς, κάτι που ο χρήστης το καταλαβαίνει πολύ αργά...
  2. Η αυτόνομη θέρμανση με χρήση πετρελαίου είναι μια φαινομενικά εύκολη επιλογή, αφού όποιος τη διαθέτει, βάζει το καλοριφέρ ό,τι ώρα θέλει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι όταν δεν υπάρχει συγχρονισμός στη χρήση της θέρμανσης απ΄ όλους τους ενοίκους, το κόστος, ειδικά για τους ψηλότερους ορόφους, είναι πολύ... τσουχτερό. Έτσι, στα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση που διαθέτουν κλιματιστικό και τζάκι, οι ιδιοκτήτες θα κάνουν διάφορους συνδυασμούς με λίγο πετρέλαιο θέρμανσης, λίγο κλιματιστικό και ολίγα καυσόξυλα για το τζάκι.
  3. Για τις μονοκατοικίες με κεντρική θέρμανση, θα αναζητηθούν επίσης συνδυαστικές λύσεις. Δηλαδή πετρέλαιο θέρμανσης με... ολίγη από κλιματιστικά και τζάκι, εφόσον υπάρχει. Και στις τρεις περιπτώσεις προβλέπεται επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος.
  4. Στην επαρχία και στις μικρές κωμοπόλεις όπου υπάρχουν κυρίως τζάκια, το κόστος θέρμανσης είναι υπολογίσιμο. Όσοι φυσικά δεν αγοράσουν ξύλα με τιμολόγιο, δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, αλλά σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν τη δυνατότητα να κόψουν ξύλα, θα ρίξουν αισθητά το κόστος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιτύχουν και την καλύτερη θέρμανση των χώρων του σπιτιού. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στην περίπτωση χρήσης τζακιού, υπάρχει και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
  5. Οι χρήστες φυσικού αερίου, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η τιμή του κινείται σε πενταπλάσιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, προ δύο εβδομάδων είχε φτάσει ακόμη και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 70-80 ευρώ. Πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου είχε διαμορφωθεί στα 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθιστώντας πάμφθηνο το "πράσινο καύσιμο". Και στην περίπτωση χρήσης του φυσικού αερίου, τα νοικοκυριά, θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν τις συνδυαστικές λύσεις που προαναφέρθηκαν.
  6. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα καυσόξυλα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και κινούνται στα 100-120 ευρώ το κυβικό. Πάντως, οι καταναλωτές καλό είναι να ψάξουν καλά το είδος του ξύλου που θα χρησιμοποιήσουν και να αγοράσουν με τιμολόγιο, αν θέλουν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται ανάλογα με τα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια που προβλέπονται. Επιπλέον, στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης περιλαμβάνονται τα πέλετς αλλά και οι αντλίες θερμότητας που διαθέτουν όμως λίγα νοικοκυριά

Κερδίστε χρήμα και ζεστασιά

Το 70% της ενέργειας που καταναλίσκουν τα νοικοκυριά αφορά τη θέρμανση και το 14% το ζεστό νερό.
Με μια σειρά απλών κινήσεων οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν μείωση των λογαριασμών. Τέτοιες κινήσεις είναι οι εξής:

Μείωση της θερμοκρασίας κατά 1°C στον θερμοστάτη ισοδυναμεί με μείωση της μηνιαίας δαπάνης κατά 5%-10%.

  1. Ο θερμοστάτης πρέπει να ρυθμίζετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία για τη νύχτα και τις ώρες που δεν υπάρχει κάποιος στο σπίτι, ώστε να το κρατάει ζεστό. Έτσι, το κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί 7%-15%, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου.
  2. Ο λέβητας του ζεστού νερού δεν πρέπει να είναι ρυθμισμένος παραπάνω από του 60 βαθμούς Κελσίου.
  3. Εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται όταν τοποθετηθούν φύλλα αλουμινίου πίσω από τα θερμαντικά σώματα, καθώς με τον τρόπο αυτό διατηρείται ζεστός ο χώρος και αποφεύγονται οι απώλειες. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους, την οροφή και τα δάπεδο ξεπερνά το 50% των συνολικών απωλειών.
  4. Τα διπλά τζάμια και παράθυρα συμβάλλουν στη μείωση των απωλειών κατά 30%-50%. Για τον λόγο αυτό πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους και σε ανακαινίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Ο περιορισμός των απωλειών επιτυγχάνεται όταν η δεξαμενή του ζεστού νερού, οι σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και οι κοιλότητες στους τοίχους, έχουν καλή μόνωση. Επιπλέον, πρέπει να κλείνονται οι χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα με μονωτικό υλικό και αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
  5. Τις κρύες νύχτες, πρέπει να κλείνουν τα εξώφυλλα και να τραβιούνται οι κουρτίνες, ώστε να διατηρείται η ζέστη στον χώρο.

Λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικών συσκευών

Τα νοικοκυριά με απλές κινήσεις μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στις οικιακές συσκευές, εξοικονομώντας χρήματα, μέσα από μια σειρά απλών και... έξυπνων κινήσεων.

Ειδικότερα:

- Πρέπει να τοποθετούνται λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.

- Οι διακόπτες πρέπει να κλείνουν και να βγαίνουν τα καλώδια από τις πρίζες. Επιπλέον, από την ορθή χρήση των λαμπτήρων, το όφελος για ένα σπίτι 70 τ.μ., φτάνει ακόμη και τα 60 ευρώ ετησίως.

- Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ακόμη και έως 80% επιτυγχάνεται όταν υπάρχουν ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και κάθε άλλη συσκευή ενεργειακής κλάσης Α, σε σχέση με τις συμβατικές.

- Οι διακόπτες των συσκευών πρέπει να κλείνουν, καθώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40%. Άρα, αν χρησιμοποιείαι η τηλεόραση 4-5 ώρες την ημέρα, για τις υπόλοιπες 19-20 ώρες, δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση αναμονής, αλλά να βγει ο διακόπτης εντελώς από την πρίζα.

- Απαραίτητα κάθε σπίτι πρέπει να έχει πολύπριζο με διακόπτη για τις ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται με αυτόν. καθώς το σβήσιμο του μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 10%.

- Ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου πρέπει να βγαίνει από την πρίζα καθώς "καίει" ρεύμα, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο.

- Ψυγείο και καταψύκτης πρέπει να είναι σε απόσταση από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ), καθώς καταναλίσκουν περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρέπει να γίνεται συχνή απόψυξη ειδικά στις παλαιότερες συσκευές αυτού του τύπου. 

Όσοι αγοράσουν τέτοιες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, θα κάνουν σχετικά γρήγορα απόσβεση των χρημάτων τους, καθώς διαθέτουν αυτόματη λειτουργία απόψυξης.

- Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να ρυθμιστεί στους 1-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Σύμφωνα με τους ψυκτικούς, η μείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά στη διατήρηση των τροφίμων.

- Το συχνό και καλό ξεσκόνισμα των καλωδίων του ψυγείου μπορεί να μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σκόνες επιβαρύνουν τη λειτουργία του. Επιπλέον, η τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο πρέπει να γίνεται όταν αυτά είναι κρύα.

- Ο καταψύκτης πρέπει να είναι γεμάτος, καθώς έτσι επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με τον άδειο. Αν είναι άδειος, τότε πρέπει να τοποθετηθούν πλαστικές φιάλες με νερό ή ακόμη και παλιές εφημερίδες.

- Το ψήσιμο δύο φαγητών στην κουζίνα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα, καθώς έτσι μειώνεται κατά 50% η κατανάλωση ενέργειας.

- Οι κατσαρόλες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στις εστίες για να μην υπάρχουν απώλειες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, τότε η κατανάλωση θερμότητας είναι περισσότερη κατά 20%-30%!

- Η χύτρα ταχύτητος αποτελεί μια κλασσική περίπτωση εξοικονόμησης, καθώς μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος κατά 30%-60% μέσω και της μείωσης χρόνου κατά 80%.

- Οι κατσαρόλες πρέπει να κλείνουν ερμητικά όταν βράζει το φαγητό, καθώς έτσι μειώνεται περαιτέρω η κατανάλωση ενέργειας. Το συχνό άνοιγμα του φούρνου απελευθερώνει το 20% της θερμότητας, κάτι που απαιτεί περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, απαιτείται συχνό καθάρισμα των ματιών της κουζίνας αλλά και του φούρνου.

- Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για το ζέσταμα μικρής ποσότητας φαγητών, αποτελεί άλλη μία λύση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρόνου.

- Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες επιλέγοντας την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που ταιριάζει στο προφίλ του. 

Οι ιδιωτικοί πάροχοι που πουλάνε ρεύμα και φυσικό αέριο σήμερα είναι οι: ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison, Watt &Volt, KEN, NRG, VOLTERRA, GREEN, ZeniΘ, VOLTON, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Nova Energy, ΕΛΙΝΟΙΛ, PetroGaz Energy.
Εξοικονόμηση με σωστή χρήση πλυντηρίου και... τουαλέτας!

Εκτός από τη θέρμανση και το ρεύμα, συμπληρωματικά στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας ενός νοικοκυριού, λειτουργούν οι σωστές κινήσεις στη χρήση του πλυντηρίου και της... τουαλέτας!

Ειδικότερα:

- Κατά το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να κλείνει η βρύση καθώς εξοικονομούνται δεκάδες λίτρα σε μηνιαία βάση και εκατοντάδες σε ετήσια.

- Η χρήση του ντους αντί για το μπάνιο, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 4 φορές.

- Πρέπει να ελέγχονται συχνά πιθανές διαρροές στην τουαλέτα, αφού σε χιλιάδες παλαιές κατοικίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να χάνονται εκατοντάδες λίτρα κάθε χρόνο, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς κατά αρκετά ευρώ.

- Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων πρέπει να γεμίζουν, ενώ αν η ποσότητα είναι περιορισμένη, τότε πρέπει να τίθεται σε λειτουργία το οικονομικό πρόγραμμα ή το πρόγραμμα για το μισό πλυντήριο, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και φυσικά να πληρώσετε λιγότερα.

- Η θερμοκρασία πλύσης πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο χαμηλό, καθώς τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε τα ρούχα και τα πιάτα να καθαρίζουν.

- Πρέπει να αποφεύγεται η πρόπλυση, καθώς τα σύγχρονα πλυντήρια επιτρέπουν να παρακάμπτεται αυτός ο κύκλος, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.

- Τα ρούχα πρέπει να σιδερώνονται όλα μαζί, γιατί έτσι εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου κάθε φορά που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Tι αποκαλύπτουν οι κυλιόμενες μετρήσεις για την ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ ντέρμπι η δεύτερη θέση μετά τον ιδεολογικό αχταρμά Κασσελάκη, ποιοι «πράσινοι» υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται   

Μετά από την προγραμματισμένη ανάπαυλα των Πασχαλινών εορτών, το σύνολο των κομματικών μηχανισμών μπαίνει στην τελική ευθεία για την μάχη των 30 ημέρων για τις Ευρωεκλογές. Το ίδιο...

Appodixi: Άνω των 165.000 οι καταγγελίες για παρατυπίες - Έως 3.000 ευρώ τα ποσά επιβράβευσης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση τ...

Φόρτωση άρθρων...