Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη

Από φέτος συμφέρει η επιλογή τρίτης ή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίαςΧαμηλές εισφορές που οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις επιλέγει το 90% των 1,3 εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024, οι περίπου 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτοί ασφαλισμένοι πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ασφαλιστούν για το νέο έτος, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών εγκλωβίζεται σε πολύ χαμηλές μελλοντικές συντάξεις, καθώς βάσει των όσων ισχύουν μέχρι τώρα, κάποιος με 20 έτη ασφάλισης, πληρώνοντας την 1η χαμηλή κατηγορία, θα λάβει σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 510 ευρώ μεικτά.

Εάν ο ίδιος επαγγελματίας, κατά τα ίδια 20 χρόνια, επιλέξει την ασφάλιση στην τρίτη κατηγορία, η σύνταξή του στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου θα είναι 571 ευρώ. Εάν ο επαγγελματίας, αντί για 20 χρόνια, παραμείνει στην εργασία 40 έτη, επιλέγοντας τη χαμηλή πρώτη κατηγορία ασφάλισης, τότε η σύνταξη που θα λάβει θα είναι της τάξεως των 771 ευρώ, ενώ εάν ασφαλιστεί στην 6η κατηγορία για συνεχόμενα 40 χρόνια, τότε η κύρια σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.634 ευρώ τον μήνα.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές τόσο χαμηλότερη και η μελλοντική σύνταξη, και οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης τείνουν να επιλέγουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. 

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι λίγα χρόνια σε υψηλή κατηγορία δεν είναι αρκετά.
Και επισημαίνουν ότι φέτος είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν την επιλογή μιας κατηγορίας από την 3η ή και άνω, καθώς οι αυξήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 3,9% με 4%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση κατά 0,5% θα γίνει το 2025 και η δεύτερη (πάλι κατά 0,5%) το 2027.

Με τη νέα αύξηση από 1/1/2024 η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την πλειοψηφία των μη μισθωτών θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 240,14 ευρώ (από 230,5 ευρώ σήμερα).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματες» υποβολές από 2 Ιουλίου για όσους δεν τροποποιήσουν τις προσυμπληρωμένες

«Αυτόματα» θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 2 Ιουλίου σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν σε κάποια τροποποίηση τους...

Φόρτωση άρθρων...