Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Ξανά σε άνοδο ο πληθωρισμός - Νέο άλμα στο 3,4%

Οικονομία

Στο 3,4% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 1,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν ξανά βασική πηγή της ακρίβειας.

Οι τιμές των τροφίμων μάλιστα επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο, με τον ρυθμό αύξησης να φθάνει το 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο λάδι (26% στα έλαια και λίπη), στα φρούτα (20,5%), τα λαχανικά (12,3%), τα γαλακτοκομικά - αυγά (7%) και τα κρέατα (8,3%).

Μικρές αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Στον τομέα της ενέργειας σημειώθηκε μεγάλη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου (60,5%) λόγω της σύγκρισης με τις ακραία υψηλές περσινές τιμές και μία μικρότερη μείωση στις τιμές των καυσίμων - λιπαντικών κατά  6,2%. Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 1,9% και του πετρελαίου θέρμανσης 0,7%.

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), ενώ οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν 6,1%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Φόρτωση άρθρων...