Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν το σπίτι τους

Οικονομία
Tags: ΕΝΦΙΑ

Τις σημαντικότερες πτυχές του οικονομικού νομοσχεδίου που δίνεται προς διαβούλευση παρουσίασε χθες Τρίτη (11/07) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται πως η έκπτωση θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο.

Πιο αναλυτικά, από το 2024 ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.

Σημειώνεται πως η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Όπως τονίσθηκε, θα υπάρχει και κλιμακωτή μείωση για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλισθεί για ολόκληρο τον χρόνο. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, εξήγησε πως η έκπτωση είναι αναλογική. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο τον χρόνο, αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%. Αντίστοιχα για 6 μήνες θα είναι 5% και για 3 μήνες 2,% κοκ.

Αναλυτικά:

  • Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%
  • Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%
  • Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%
  • Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομμυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι, πρόστιμα και πλατφόρμες στη μάχη κατά της ακρίβειας - Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Με αυξημένους ελέγχους στην αγορά από κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ κτλ), των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό την απειλή εξοντωτικών...

Παράταση μέχρι 2 Μαΐου για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν σήμερα

Παρατείνονται με αποφάσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ, οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρα...

Φόρτωση άρθρων...