Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται έκπτωση έως 10% για 1 εκατ. ακίνητα - Ξεκίνησε η καταγραφή των δικαιούχων

Οικονομία

Μείωση στον φόρο ιδιοκτησίας θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ενός εκατομμυρίου ακινήτων στη χώρα μας. Το σχέδιο για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ γίνεται πλέον πράξη.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται εντός δύο εβδομάδων να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά τα στοιχεία για το 2023 από όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας φυσικών προσώπων, προκειμένου να υπολογιστεί και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για τα ακίνητα που είχαν οι δικαιούχοι στην κατοχή τους κατά την 1.1.2024.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζεται ότι η διαβίβαση των παραπάνω στοιχείων θα γίνεται σε ετήσια βάση και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Η μείωση ΕΝΦΙΑ αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) που είχαν κατά το 2023 ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας για κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, είτε εκδόθηκε είτε ανανεώθηκε ή τροποποιήθηκε. Η έκπτωση έως και 10% εφαρμόζεται αυτόματα σε όσους είχαν 12 μήνες ασφάλισης.

Ωστόσο αν είχαν λιγότερους, η έκπτωση διαμορφώνεται αναλογικά. Για παράδειγμα, όσοι ασφάλισαν στο τελευταίο τρίμηνο το σπίτι τους -από Οκτώβριο 2023 και μετά την εξαγγελία του νέου μέτρου- θα δουν έκπτωση 2,5% και όχι 10%, δηλαδή όσα αναλογούν για το 1/4 της χρονιάς που πέρασε.

Πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ασφαλισμένες με ολοκληρωμένη κάλυψη κτιρίου ήταν 983.361 κατοικίες, από συνόλου 6,4 εκατομμυρίων κατοικιών στη χώρα. Ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως στην συνέχεια αυξήθηκε, μετά την εξαγγελία και ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Επίσης, σχεδιάζεται να δοθεί και στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων τα οποία θα αποστείλουν οι ασφαλιστικές στην ΑΑΔΕ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη (πχ στην ημερομηνία έναρξης ή λήξης του συμβολαίου) τα οποία θα καθορίσουν τις εκπτώσεις για τους δικαιούχους, πριν αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στους φορολογούμενους.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να διαβιβάσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

γ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

δ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

ε) ασφαλιστικοί κίνδυνοι (σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας) που καλύπτει το συμβόλαιο,

στ) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

ζ) διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας.

Συγκεκριμένα ζητούνται:

  • Νομός,
  • Δήμος,
  • Δημοτική Ενότητα,
  • Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα,
  • Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας,
  • Ονομασία οδού ακινήτου,
  • Όροφος,
  • Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων
  • Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο.

Με βάση τα παραπάνω και αφού διασταυρωθεί η ακρίβεια των στοιχείων, θα παρέχεται η έκπτωση έως και 10% του ΕΝΦΙΑ, ανά κτίσμα που ήταν ασφαλισμένο κατά το 2023.

Η έκπτωση δεν επεκτείνεται όμως σε τυχόν άλλα ακίνητα τα οποία δεν ήταν ασφαλισμένα, ακόμα και αν αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με ψηφιακά εργαλεία η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ - Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί

Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει το υπουργείο Εσωτερικών στη μάχη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η δημ...

Φόρτωση άρθρων...