Κυριακή
08 Νοεμβρίου 2026

«Γιορτές για όλους»: Έρχονται μειώσεις τιμών σε 25 κατηγορίες προϊόντων – Πότε ξεκινά η πρωτοβουλία

Οικονομία

Μειώσεις τιμών σε περίπου 25 κατηγορίες προϊόντων που συνδέονται με το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γιορτές για όλους». Στόχος είναι να περιοριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών σε μια περίοδο κατά την οποία οι οικογενειακές δαπάνες αυξάνονται σημαντικά.

Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει προϊόντα που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια των εορτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται το αρνί, η γαλοπούλα και άλλες βασικές επιλογές για το γιορτινό τραπέζι.

Όπως ανέφερε η διοικήτρια της Αρχής, Δέσποινα Τσαγγάρη, μιλώντας στο ΕΡΤnews, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 60 κωδικοί προϊόντων, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με τις επιχειρήσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα μέχρι την έναρξη της πρωτοβουλίας.

Οι μειώσεις αναμένεται να διαφοροποιούνται ανά προϊόν, με ορισμένες να φτάνουν ακόμη και το 25%. Οι τελικές ανακοινώσεις για τα προϊόντα που θα συμμετάσχουν στη δράση αναμένονται προς το τέλος Νοεμβρίου.

Πάνω από 1.100 προϊόντα με μειωμένες τιμές

Παράλληλα, συνεχίζεται η δεύτερη φάση της εθνικής πρωτοβουλίας για τη μείωση των τιμών, η οποία καλύπτει το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν έχουν ξεπεράσει τους 1.100, ενώ η μεσοσταθμική μείωση των τιμών διαμορφώνεται στο 7,1%.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακρίβεια και έλεγχοι στις προσφορές

Αναφερόμενη στην πορεία των τιμών, η Δέσποινα Τσαγγάρη σημείωσε ότι μετά την αρνητική μεταβολή που είχε καταγραφεί στον πληθωρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση 0,5%, κυρίως εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των λαχανικών, μετά και τις επιπτώσεις των πλημμυρών.

Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις προσφορές και τις εκπτώσεις των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις εικονικών μειώσεων τιμών. Στόχος είναι να διαπιστώνεται εάν οι εκπτώσεις που διαφημίζονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν οι καταναλωτές απολαμβάνουν πραγματικό οικονομικό όφελος.

Η Αρχή καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά παραπλανητικών προσφορών, ώστε να διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι και να εξετάζονται οι σχετικές πρακτικές.

Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε στη συνέντευξη στο ΕΡΤnews αφορά την επάρκεια του προσωπικού που πραγματοποιεί τους ελέγχους στην αγορά.

Η διοικήτρια αναγνώρισε ότι οι διαθέσιμοι ελεγκτές δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, προαναγγέλλοντας σταδιακή ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών από τη νέα χρονιά.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς η αυξημένη καταναλωτική κίνηση ενόψει Χριστουγέννων δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες εποπτείας, τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την τήρηση της νομοθεσίας.

Το ζητούμενο είναι οι προγραμματισμένες μειώσεις να περάσουν πραγματικά στον καταναλωτή και να μην περιοριστούν σε μια πρόσκαιρη επικοινωνιακή παρέμβαση. Για τα νοικοκυριά, άλλωστε, το πραγματικό όφελος θα κριθεί από τις τελικές τιμές στα ράφια και από το κατά πόσο οι προσφορές θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του κόστους του εορταστικού τραπεζιού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς λειτουργεί ο «κουμπαράς» για κάθε παιδί: Έως 2.400 ευρώ τον χρόνο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (παραδείγματα)

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη για τα μέτρα της ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων είνα...

Τι αποκαλύπτει η εφαρμογή «PosoKanei» για τις τιμές και τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ψηφιακή πλατφόρμα «PosoKanei» για τις τιμές και τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ. Μια προσφορά «5+1 δώρο» που αποδεικνύεται 105% α...

Φόρτωση άρθρων...