Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση 50% ή 100% - Τα SOS των λογαριασμών (παραδείγματα)

Αναρτήθηκαν χθες, Κυριακή, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου για να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους που περιλαμβάνονται στο Ε9 και με βάση τα οποία εκδόθηκε ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022.

Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ και τροποποιούν τα στοιχεία των ακινήτων τους, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

Όπως διευκρινίζεται σε νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2023 έως τις 30 Ιουνίου εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Με την απόφαση ξεκαθαρίζονται ακόμη τα εξής:

  • Στους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή με το πρώτο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.
  • Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτο εκκαθαριστικό.
  • Μετά τις 30 Ιουνίου 2022 γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ.
  • Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ (πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου) εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.
  • Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
  • Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το τελευταίο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Τα SOS των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ 
Στην αναζήτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσουν 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις το φόρο που θα αναγράφεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανέβουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) από Κυριακή απόγευμα και μετά, εντός δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που έχει αρχικώς καθοριστεί.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι αναγράφεται στα εν λόγω σημειώματα ώστε αν προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις να μπορέσουν να τις διορθώσουν χωρίς πρόστιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 2,4 δισ. ευρώ, με το φόρο να μπορεί να πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Αξίζει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με το φόρο εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν πληρωθεί εφάπαξ στην ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης δεν υπάρχει πρόβλεψη να τύχει κάποιας έκπτωσης ο φορολογούμενος.

Φοροαπαλλαγές για ΕΝΦΙΑ

Τα όρια των φοροαπαλλαγών που ισχύουν τόσο για την πλήρη απαλλαγή όσο και για έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα ισχύσουν και για το 2023 αλλά θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει κατά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι και τα εφετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εκδίδονται πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να ληφθούν υπόψη τα περυσινά εισοδήματα. Κατά την περυσινή εκκαθάριση περίπου 1.200.000 νοικοκυριά είχαν μειωμένο φόρο κατά 50%, ενώ για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες προέκυψε μηδενικός ΕΝΦΙΑ.

Με την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουν μεταξύ άλλων τα τετραγωνικά ακινήτου, το έτος κατασκευής, τον όροφο, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, οι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι, το είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) καθώς και αν υπάρχει κτίσμα σε αγροτεμάχιο.

Σε περίπτωση διαπίστωση λάθους θα πρέπει να υποβληθεί εντός διμήνου τροποποιητικής δήλωση. Όσοι δεν προλάβουν να διορθώσουν τα λάθη έως 30 Ιουνίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους σε σύγκριση με πέρυσι, κανονικά θα πρέπει να δουν να αναγράφεται στο εκκαθαριστικό το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση.

Επίσης, όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%

Εισοδηματικά κριτήρια

Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Έως 9.000 ευρώ ο άγαμος
  • Έως 10.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά
  • Έως 11.000 ευρώ ο έγγαμος, με 1 παιδί
  • Έως 12.000 ευρώ ο έγγαμος, με 2 παιδιά

Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

  • Έως 85.000 ευρώ ο άγαμος
  • Έως 150.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά, ή μονογονεϊκή (1 παιδί)
  • Έως 200.000 ευρώ ο έγγαμος, με έως 2 παιδιά, ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, με 2 παιδιά). Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

Τα SOS των λογαριασμών ΕΝΦΙΑ

Ελέγχουμε στο εκκαθαριστικό:

* Τετραγωνικά ακινήτου

* Έτος κατασκευής

* Όροφο

* Ποσοστό συνιδιοκτησίας

* Κύριους & βοηθητικούς χώρους

– Είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)

– Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Διαπίστωση λάθους:

– Υποβολή: Τροποποιητικής δήλωση

– Προθεσμία χωρίς πρόστιμο: Έως 30/6

– Μετά τις 30/6: Πρόστιμο 100 €

Ο λογαριασμός

– Αμετάβλητη περιουσία: ΕΝΦΙΑ ίδιος με πέρυσι

– Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ:  Με επιστροφή φόρου

– Σύνολο δόσεων: 10 μηνιαίες (άτοκες)

– 1η δόση: Έως Τετάρτη 31 Μαΐου

– Τελευταία δόση (10η): Έως Πέμπτη 29/2/2024

– Εφάπαξ πληρωμή: Καμία έκπτωση

– Παραπάνω δόσεις: Έως 24 με πάγια ρύθμιση

Προϋποθέσεις:

* ΕΝΦΙΑ: Άνω 300 €

* Ελάχιστη δόση: 30 €

Παγίδες:

* Δόσεις με τόκο: Επιτόκιο 5,3% ή 6,8%

* Μία δόση απλήρωτη: Προσαύξηση 15%

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...