Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Ενιαίο πιστοποιητικό για φόρους και εισφορές από 30 Σεπτεμβρίου - Πώς θα εκδίδεται

Τέλος στις χωριστές ενημερότητες από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει το νέο σούπερ πιστοποιητικό που θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και σε χρόνο - εξπρές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η Απογευματινή, με το νέο καθεστώς οι φορολογούμενοι που θέλουν να εισπράξουν χρήματα ή να πουλήσουν ακίνητα ή χρειάζονται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας θα μπορούν από το τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ψηφιακή πύλη της Δημόσιας Διοίκησης και θα λαμβάνουν το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους.

Τη συγχώνευση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και τα βήματα για την έκδοση του νέου ενιαίου πιστοποιητικού προβλέπει ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία:

  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.
  • Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιδοτήσεις ρεύματος: Τι ισχύει με τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων - Πόσοι πληρώνουν και πόσοι εισπράττουν

Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2023 έδωσε ο υπουργός Περιβάλ...

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολής - Πόσοι θα πληρώσουν, πόσοι θα έχουν επιστροφή

Σε ό,τι αφορά την μέχρι στιγμής πορεία των φορολογικών δηλώσεων, εκείνο που προκύπτει είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,57%) δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και αυτό διότι είτε τ...

Φόρτωση άρθρων...