Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ποιοι θα πάρουν επιστροφές φόρου εξπρές – Πληρωμές ανά εβδομάδα από την Εφορία

«Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας» κλείνει η ΑΑΔΕ, το κακό παρελθόν της Εφορίας: μετά τις περίφημες «ουρές ταλαιπωρίας» για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος κάθε χρόνο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος από φέτος και στις διαμαρτυρίες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιστροφών φόρου στους φορολογουμένους που τις δικαιούνται!

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Κανείς δεν θα πίστευε μέχρι πριν λίγα χρόνια, ότι στις ελάχιστες μέρες αφότου άνοιξε η περίοδος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Μαρτίου και μέχρι τις 10 Απριλίου:

  • έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 100.000 δηλώσεις Ε1
  • έχουν εκκαθαριστεί άμεσα όλες
  • οι 23.659 εξ αυτών (1 στις 4) βγήκαν πιστωτικές με συνολικό ποσόν επιστροφής 7 εκατ. ευρώ
  • οι 18.184 εξ αυτών (οι 3 στους 4  ή σε ποσοστό 77% που είναι ενήμεροι δικαιούχοι χωρίς χρέη) όχι μόνο έχουν λάβει ειδοποίηση ότι θα πληρωθούν, αλλά έχουν ήδη εισπράξει άμεσα 5,18 εκατομμύρια ευρώ!

«Ζεστό χρήμα» άμεσα

Η ΑΑΔΕ δίνει έτσι ένα ουσιαστικό κίνητρο σε όσους αναμένουν να έχουν εφέτος επιστροφή φόρου, να επισπεύσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, που έχουν ξεκινήσει ήδη πλέον από το βράδυ της Παρασκευής. Διευκολύνει και επιβραβεύει όμως και όσους έχουν κάνει ρύθμιση ή πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, διαλύοντας την εικόνα του «κράτους  μπαταχτσή» που ίσχυε για δεκαετίες.

Εφαρμόζοντας ένα νέο σύστημα, αμέσως μετά την υποβολή και αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων Ε1, η ΑΑΔΕ ομαδοποιεί τα πιστωτικά εκκαθαριστικά και οι δικαιούχοι θα βλέπουν την επιστροφή που δικαιούνται ανά εβδομάδα, αντί για 3 μήνες μετά -ή και έως 3 χρόνια που χρειαζόταν –στο κοντινό παρελθόν- να περιμένει κανείς για να τις εισπράξει!

Παράλληλα, υποβάλλοντας τη νέα δήλωση Ε1 ανοίγει ο δρόμος και για τους περισσότερους δικαιούχους οικογενειακών ή προνοιακών επιδομάτων να κινήσουν διαδικασίες για την είσπραξή τους, με βάση τα εισοδήματα  που δήλωσαν πως είχαν το 2022.

Πώς λειτουργεί

Με το νέο σύστημα επιστροφών, επιταχύνονται οι συμψηφισμοί και οι καταβολές, ως εξής:

 

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας:  αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές: συμψηφίζονται κεντρικά κατά το πρώτο και κατά το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα (δηλαδή κάθε 15-20 μέρες) αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του:  θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

 

Από την άλλη, οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που ήδη υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε με αυτόματη εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3% στους φορολογουμένους που τη δικαιούνται. Ωστόσο χάνουν έτσι τη δυνατότητα να εισπράττουν τις επιστροφές που ανέμεναν, πληρώνοντας με καθυστέρηση σε έως 10 δόσεις τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος κάθε έτους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι

Ανοιχτή είναι από την Πέμπτη το βράδυ η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Παρά τις αλλαγές φέτος στη διαδικασία, οι δόσεις πληρωμής παραμένου...

Φόρτωση άρθρων...