Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Επιβάλλεται νέος ελάχιστος φόρος 15% στις πολυεθνικές

Οικονομία

Καμία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία δεν θα φορολογείται με λιγότερο φόρο κάτω του 15%, σύμφωνα με νομοσχέδιο που συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμπληρωματική φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, όλες οι πολυεθνικές εταιρείες με κέρδη άνω των 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν 15% φορολόγηση και πάνω.

Ουσιαστικά, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων που τους επιτρέπει σήμερα να μετατοπίζουν τα κέρδη τους σε χώρες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία.

Με το σχέδιο που ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ, δημιουργείται ένα σύνολο διεθνών φορολογικών κανόνων για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται. Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την επιβολή ενός ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή, ύψους 15%, σε οντότητες που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος αυτός επιβάλλεται ως συμπληρωματικός φόρος και αφορά 5 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες φορολογούνταν κάτω από το 15%.

Η πρόβλεψη αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως ο κανονικός συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων δεν αλλάζει από το 22%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Φόρτωση άρθρων...