Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δηλωμένων εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ήδη περίπου 17% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου έτους, πριν καταργηθεί δηλαδή η παρακράτηση του 30% της σύνταξης.

Στην πράξη, η σημαντική αύξηση των δηλωμένων απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι η μεταρρύθμιση σε πρώτη φάση πετυχαίνει τους τρεις κύριους στόχους της: την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνταξιούχων, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους «απόμαχους» ώστε να επιστρέψουν στις «επάλξεις» συνεισφέροντας στην οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με χαμηλότερους συντελεστές.

Με το νέο καθεστώς, οι συνταξιούχοι που παραμένουν ενεργοί στην αγορά ως μισθωτοί καταβάλλουν μόνον πόρο 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους υπέρ του e-ΕΦΚΑ, δίχως να υφίστανται οποιαδήποτε παρακράτηση από τη σύνταξη. Ορισμένες κατηγορίες μάλιστα, όπως άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, δικαιούνται υπό προϋποθέσεις να εξαιρεθούν από την πληρωμή του πόρου υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον κάθε εργαζόμενο συνταξιούχο, που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι

Ανοιχτή είναι από την Πέμπτη το βράδυ η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Παρά τις αλλαγές φέτος στη διαδικασία, οι δόσεις πληρωμής παραμένου...

Φόρτωση άρθρων...