Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις, ευάλωτους και Δημόσιο

Νέα αύξηση στις συντάξεις έως 5% φέρνει το 2024, σημαντικές αυξήσεις μισθών φέρνει το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα αυξάνονται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/1/2024 καθώς και το επίδομα παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικά όσον αφορά τη νέα αύξηση των συντάξεων, οι νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2023 μπορεί να φτάσει το 4% και με πληθωρισμό 5% σημαίνει αύξηση συντάξεων για το 2024 στο 4,5%. Μαζί με το υπόλοιπο 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022), η συνολική αύξηση φτάνει στο 5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.

Οι νέες προβλέψεις που θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες αφενός γιατί αναμένεται υπερδιπλάσια ανάπτυξη για φέτος και αφετέρου διότι το 2024 θα πληρωθεί και το υπόλοιπο της αύξησης του 2023.

Η αύξηση για το 2024 θα κινείται στο 4,5% και με ένα υπόλοιπο 0,5% από την αύξηση που δόθηκε φέτος διαμορφώνουν για την επόμενη χρονιά ένα συνολικό ποσοστό αύξησης συντάξεων στο 5%. Η συνταγή της αύξησης για το 2024 θα είναι ίδια με φέτος και θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2023 διά δύο.

Το κέρδος

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι:

  • Πρώτον, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.
  • Δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

Σημειώνεται ότι εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται τον Ιανουάριο του 2024, με αυξήσεις μισθών – ιδιαιτέρως των κατωτέρων κλιμακίων – ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φθάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα «το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς».

Το σύνολο των αλλαγών θα επηρεάσει τις αμοιβές περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με τον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, ιατρικού προσωπικού και των ενστόλων.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στα χαμηλά κλιμάκια καθώς μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού υπολογίζεται με 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. Τέλος, αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Φόρτωση άρθρων...