Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Νέα φόρο-κίνητρα για τους συνεπείς οφειλέτες - Τι θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό «πακέτο»

Οικονομία

Μια σειρά φορο -κινήτρων για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις ή τις ρυθμισμένες οφειλές τους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπει ένα φρένο στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει μικρότερα ποσοστά παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων, μεγαλύτερες εκπτώσεις για εφάπαξ εξόφληση φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), αλλαγές στους όρους της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές και σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Ειδικότερα τα μέτρα επιβράβευσης που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

1.Μικρότερη παρακράτηση χρημάτων για ενημερότητα: Το βασικό σενάριο προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά παρακράτησης για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων για τους φορολογούμενους που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα ποσοστά παρακράτησης που σήμερα κλιμακώνονται από 10% έως 70% εξετάζεται «κούρεμα» ώστε να μην υπερβαίνουν το 50% προκειμένου να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες.

Για παράδειγμα κάποιος που χρειάζεται σήμερα ενημερότητα προκειμένου να μεταβιβάσει ένα ακίνητο και εξοφλεί συστηματικά τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης τότε αντί με το πιστοποιητικό να παρακρατηθεί ποσοστό 70% επί του τιμήματος της πώλησης θα παρακρατηθεί ποσοστό 50%.
Ανάλογο θα είναι το μπόνους και για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.

2. Μεγαλύτερες εκπτώσεις για γρήγορη εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ: Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος με κλιμακωτά μπόνους για τους φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία.
Σήμερα το ποσοστό της έκπτωσης είναι 3% για όσους εξοφλούν έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή με αποτέλεσμα να περνάει απαρατήρητο από τους περισσότερους φορολογούμενους οι οποίοι θεωρούν ότι είναι «σαν να μην υπάρχει».

Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται γενναία αύξηση ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπουν στο δέλεαρ της εφάπαξ προεξόφλησης βγαίνοντας από την λογική των 8 μηνιαίων δόσεων πολλές από τις οποίες δεν καταλήγουν στα δημόσια ταμεία αλλά στη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα.
Πάντως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες με το πιο βασικό το ύψος των φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα.
Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ καθώς από το νέο έτος ο φόρος ακινήτων θα εξοφλείται σε 12 δόσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει από τώρα προβληματισμός.

Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο.

Το νέο καλεντάρι αποπληρωμής του φόρου επιμερίζει το ταμειακό βάρος διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών, αφού στα πάγια έξοδα για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το δάνειο του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και με τις 10 δόσεις πλήρωνε το μήνα 100, φέτος με τις 11 θα καταβάλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε μήνα.

3. Αλλαγές στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από φυσικές καταστροφές: Μετά το χαμηλό βεληνεκές του μέτρου στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο για παρεμβάσεις στο νόμο προκειμένου να επωφεληθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες που απώλεσαν την έκπτωση του 10% επειδή το συμβόλαιο για την ασφάλιση της κατοικίας δεν κάλυπτε σωρευτικά τους τρεις κινδύνους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα με αποτέλεσμα να μην κουρευτεί ο λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το σενάριο ακόμη και για μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης καθώς η δαπάνη του μέτρου ήταν κατώτερη της εκτίμησης των 30 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση.

4. «Ξεπάγωμα» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών: Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που «έχει μένει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες.
Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί.

Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρείς δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500Χ3 δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει 5 δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8, και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ.

Για οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων και μηνιαίο ποσό 850 ευρώ που εξοφλεί εμπρόθεσμα 10 δόσεις ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ. Ωστόσο αν το ακατάσχετο όριο που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι μικρότερο από το ισχύον των 1.250 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολής - Πόσοι θα πληρώσουν, πόσοι θα έχουν επιστροφή

Σε ό,τι αφορά την μέχρι στιγμής πορεία των φορολογικών δηλώσεων, εκείνο που προκύπτει είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,57%) δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και αυτό διότι είτε τ...

Φόρτωση άρθρων...