Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Εurogroup: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ιστορική απόφαση για ελάφρυνση χρέους 6 δισ. ευρώ

Μετά από 3 Μνημόνια…. και μισό (με μισούς ελέγχους και δόσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο) και τώρα τι;

Χωρίς πια τρόικα, κουαρτέτο ή θεσμούς, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, milestones ή ορόσημα -τα οποία χθες το Eurogroup αποφάσισε πως έκλεισαν όλα, χωρίς προγράμματα, διαπραγματεύσεις και email Χαρδούβελη ή Βαρουφάκη, χωρίς άλλες εκταμιεύσεις δόσεων μετά την έγκριση και της τελευταίας ύψους 725 εκατομμυρίων ευρώ από ANFA’s και SMP’s, η χώρα αναζητάει πλέον νέους στόχους και προκλήσεις: να σταθεί στις αγορές, να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να αντέχει στις κρίσεις, να διατηρήσει την ανάπτυξη, να διαφυλάξει την κοινωνική αλλά και την τραπεζική ευστάθεια.

Το Eurogroup, στη χθεσινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας -παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις- καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απόφαση αφορά μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

  • Την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία - σημειωτέον- εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019.
  • Τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
  • Τον μόνιμο μηδενισμό -για πρώτη φορά- του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Με την απόφαση αυτή -όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και η οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής και κοινωνικά δίκαιη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά έως 6.254 ευρώ στο επίδομα μητρότητας - Επέκταση καταβολής σε 10.000 νέες μητέρες

Τέλος Απριλίου αναμένεται η χορήγηση των αναδρομικών (με βάση υπολογισμού από τις 24 Σεπτεμβρίου) της επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε 10.000 νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελμα...

Φόρτωση άρθρων...