Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Eurostat: Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Οικονομία

Στο 8,9% αυξήθηκε τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οριακή μείωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο δείχνουν τα τελικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,3%.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό φτάνει το 9,8% τον Ιούλιο έναντι 9,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

news

Μεταξύ των επιμέρους χωρών το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8%). Το υψηλότερο σημειώθηκε στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει 23,2%, η Λετονία 21,3% και η Λιθουανία 20,9%.

Για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού η μεγαλύτερη «ευθύνη» πέφτει στην ενέργεια που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και το αλκοόλ και καπνός με 2,08 ποσοστιαίες μονάδες, τις υπηρεσίες (1,6 ποσοστιαία μονάδα) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Σε μηνιαία βάση τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αύξηση 0,1% και 0,2% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη, στο -1,6%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο με -1,3% και Ιταλία με -1,1%.

news

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης φέτος

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της Ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρί...

Πιστώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της Πελοποννήσου από τον Daniel

Το ποσό των 38,5 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί σήμερα σε 6.412 δικαιούχους στις Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου και ορισμένων άλλων περιοχών τις χώρας από τον ΕΛΓΑ, ως αποζημ...

Φόρτωση άρθρων...