Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Eurostat: Στο 8,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 11,1% στην ευρωζώνη

Οικονομία

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Στο 8,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. O συγκεκριμένος δείκτης είναι ο εναρμονισμένος (κοινός για όλες τις χώρες της ευρωζώνης), ενώ ο «εθνικός» δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στο 8,5% για τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος δείκτης βρισκόταν στο  9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Η ευρωζώνη και οι άλλες χώρες

Την ίδια ώρα, στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2022 στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,5% τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (6,7%), Γαλλία (7,1%) και Μάλτα (7,2%) και οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (23,1%), Λετονία (21,7%), Εσθονία και Λιθουανία (21,4%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 16 χώρες, ενώ παρέμεινε σταθερός σε 3 και αυξήθηκε σε 8.

Τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, καθώς και τις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση του δείκτη από τον Οκτώβριο, η οποία επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προϊδέασε ότι αναμένονται νέες αυξήσεις ίδιου μεγέθους στις δύο πρώτες συναντήσεις του επόμενου έτους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...