Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Φον ντερ Λάιεν: «Το 2023 ενδέχεται να μειωθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δυσκολευτεί να έχει αποθέματα φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2023, προειδοποίησε σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση του εφοδιασμού των ΑΠΕ, αλλά σταμάτησε να υποστηρίζει την – αμφιλεγόμενη – επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για έργα ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει προσθέσει 50 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας φέτος και μπορεί να κάνει περισσότερα το 2023.

Ακόμα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές LNG και έχει μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κινδυνεύει να πέσει κατά 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) -- περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου της Ε.Ε. -- λιγότερο από το αέριο που χρειάζεται το επόμενο καλοκαίρι για να έχει αποθέματα για του χρόνου τον χειμώνα.

Επίσης, η Φον ντερ Λάιεν μίλησε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν να επιτραπεί περισσότερη κρατική βοήθεια στις εταιρείες που δυσκολεύονται με την ενεργειακή κρίση, αλλά και για το έργο REpowerEU για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, δεν ανέφερε την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν υποστηρίζεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία αλλά και την ίδια την Κομισιόν.

«Η πίεση των χωρών που το θέλουν είναι μεγάλη και θα την αυξήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Ζμπίνεκ Στάνιουρα, στην Πράγα την Τετάρτη.

«Η Γερμανία είναι πιο αντίθετη... Πολλοί στην Ευρώπη διαπραγματεύονται υπομονετικά μαζί τους και προσπαθούν να αλλάξουν τη γνώμη τους», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μέχρι στιγμής έναν «διορθωτικό μηχανισμό» της αγοράς, για τον οποίο ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο Reuters ότι θα περιορίσει μόνο τις αυξήσεις των τιμών αντί να τις αποτρέψει.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν το ρεκόρ των 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον περασμένο Αύγουστο, σε σύγκριση με 15-20 ευρώ/MWh πριν από την πανδημία.

Οι τιμές έχουν πέσει από εκείνη την κορύφωση, καθώς ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός περιορίζει τη ζήτηση, βοηθώντας την Ευρώπη να αυξήσει τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης αερίου σε περίπου 95%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται διπλή αλλαγή στις εισφορές – Τι θα ισχύσει για τους μισθωτούς, τι εξετάζεται για επαγγελματίες και αγρότες

Αλλαγές τόσο στις εισφορές των μισθωτών, όσο και των μη μισθωτών έρχονται από τις αρχές του 2025. Όσον αφορά τις αλλαγές στις εισφορές των μισθωτών, η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημα...

Φόρτωση άρθρων...