Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Τι να ελέγξετε πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής

Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ή στην εφαρμογή myAADEapp θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη φορολογική διοίκηση, με το οποίο θα ενημερωθούν για τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις. Στο μήνυμα θα γίνεται σαφές από την ΑΑΔΕ ότι οι υπόχρεοι οφείλουν να ελέγξουν το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που τους κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.

Αυτή η διαδικασία από τους φορολογουμένους θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου, διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα θεωρεί τη δήλωση οριστικοποιημένη. Βέβαια, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 26 Ιουλίου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο διορθώνοντας τα στοιχεία. Εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26η Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πάντως, στόχος της ΑΑΔΕ είναι το επόμενο έτος 8,5 εκατ. φορολογούμενοι να μη χρειασθεί, εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι ή αν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση, παρά μόνον να ελέγξουν τα στοιχεία.

Ολα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία. Στη σχετική απόφαση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ ήδη αναγράφεται ότι εφόσον μπορεί να γίνει ο προσδιορισμός του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, τότε η δήλωση θα προσυμπληρωθεί στο σύνολό της από την ΑΑΔΕ.

Προς το παρόν η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τους κωδικούς για μισθωτούς και συνταξιούχους, και συγκεκριμένα τους κωδικούς που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν τον φόρο.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων (σ.σ. τα δύο τελευταία αφορούν το επόμενο έτος) μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται με αυτά τα στοιχεία και προσυμπληρώνεται η δήλωση.

Η διαδικασία προβλέπει τα ακόλουθα 10 βήματα:

1. Η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της.

2. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η φορολογική διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.

3. Η ΑΑΔΕ κοινοποιεί ψηφιακά την προσυμπληρωμένη δήλωση, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE, και αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους φορολογουμένους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

4. Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.

5. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ακόμη και αν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.

6. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τη δήλωση, η φορολογική διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη δήλωση με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, άμεσα μετά την παρέλευση των προθεσμιών.

7. Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε.

8. Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

9. Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου μπορεί να προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση. Η φορολογική διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.

10. Σε περίπτωση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία επέχει θέση εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης εφόσον υποβληθεί εντός της παραταθείσης προθεσμίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...