Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Για ενεργειακό εφιάλτη διαρκείας με τις υψηλές τιμές προειδοποιούν οι εταιρείες πετρελαίου

Οικονομία

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν ενεργειακό εφιάλτη διαρκείας, καθώς οι υψηλές τιμές στην ενέργειας αναμένεται να διατηρηθούν για χρόνια, προειδοποιούν οι επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεγονός που πρόκειται να επιτείνει και τις πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο από τη συνεχιζόμενη επέλαση του πληθωρισμού, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την εξομάλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της μείωσης των επενδύσεων για νέα ενεργειακά έργα.

Έτσι, ενώ οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν μεγάλα κέρδη για το 2021, οι καταναλωτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς βενζίνης, θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα στήριξης, με επιδοτήσεις λογαριασμών, προκειμένου να αμβλύνουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

"Δεν έχω καλά νέα, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο RTL Radio ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies. Ο ίδιο πρόσθεσε ότι η TotalEnergies πρόκειται να διανείμει ένα voucher ύψους 100 ευρώ (114,20 δολαρίων) για να βοηθήσει ορισμένους από τους πελάτες χαμηλού εισοδήματος να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέσω χαμηλών εποχιακών αποθεμάτων.

"Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι αστάθεια τους επόμενους μήνες και χρόνια”, δήλωσε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της BP,  Bernard Looney, μιλώντας στο Reuters την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση από τη βρετανική εταιρεία για την υψηλότερη ετήσια κερδοφορία σε διάστημα οκτώ ετών, αυξάνοντας τις προτροπές προς την κυβέρνηση για μεγαλύτερους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να μπορέσει να συνδράμει τους πολίτες ώστε να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της BP προειδοποίησε για περαιτέρω "σύσφιξη” της αγοράς πετρελαίου, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές, που παραμένουν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε επίσης η Equinor, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική Gazprom, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Anders Opedal, να δηλώνει πως αναμένει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου να παραμείνει "σφιχτή”, με τη ζήτηση να παραμείνει ισχυρή και φέτος.

"Αναμένουμε μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου στο μέλλον και κατ’ επέκταση αστάθεια στην εξέλιξη των τιμών της ενέργειας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Opedal κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εν τω μεταξύ, οι τρέχουσες ελλείψεις εφοδιασμού αποδίδονται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης σχεδιάζουν να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν αναδρομικά μέσα στον Μάιο - Τι θα γίνει με δώρα και επιδόματα

Τέλος Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά 12.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι λόγω του επανυπολογισμού στις συντάξεις. Τα ποσά που θα δοθούν σε αυτήν την ομάδ...

Φόρτωση άρθρων...