Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γιατί χτυπάει καμπανάκι κινδύνου η Deutsche Bank για αγορές και μετοχές

Οικονομία Λουκάς Γεωργιάδης

Τίποτα το συγκλονιστικό δεν έχει συμβεί σε γεωπολιτικό επίπεδο, ωστόσο, όλοι θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε ένα... περίεργο σταυροδρόμι, όπου ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν με δραματικό τρόπο...

Η χθεσινή μέρα ήταν καλή για τις αγορές, καθώς δεν προέκυψε κάτι... αρνητικό. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει βάλει πλώρη για τις 38.000 μονάδες, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχωρεί και άλλο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς την αντίστροφη μέτρηση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ τα στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τέτοια, ώστε να δικαιολογείται η αισιοδοξία για σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος φέτος. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν κίνδυνοι και αυτούς τους κινδύνους βγήκε χθες για να αναδείξει με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση η Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει προς τους επενδυτές ότι δεν πρέπει να περιμένουν φέτος να δουν μια επανάληψη του περυσινού ράλι και προσγειώνει τις προσδοκίες για ένα ακόμη έτος υψηλών αποδόσεων. Υπογραμμίζει ότι παρά τις ανοδικές εκπλήξεις στην ανάπτυξη πέρυσι (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ), είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί από αυτούς τους κορυφαίους οικονομικούς δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν αρνητική κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα τα ομόλογα. Ειδικά για τα αμερικανικά ομόλογα, η Deutsche Bank παρατηρθεί ότι από το 2022 παρουσιάζουν μια αντεστραμμένη καμπύλη, η οποία στέλνει σήμα για... ύφεση!

Ένας άλλος κίνδυνος σχετίζεται με τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όπου η ανεργία παραμένει σταθερή επειδή οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό και όχι επειδή απασχολούνταν περισσότεροι. Επιπλέον, έχει μειωθεί ο δείκτης υπηρεσιών, ενώ το ποσοστό αποχωρήσεων όσων εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη δουλειά τους μειώθηκε στο 2,2%, κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας του 2019. Η γερμανική τράπεζα συμπεριλαμβάνει στην ανάλυση της και την Ευρωζώνη, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία είναι αδύναμη.

Σε σχέση με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι πέρυσι ο S&P 500 είχε συνολική απόδοση 26,3%, ωστόσο, σύμφωνα με την ανασκόπηση από το 1928, προκύπτει ότι όποτε ο συγκεκριμένος δείκτης στις Ηνωμένες Πολιτείας κατέγραφε μια τόσο μεγάλη άνοδο, στη συνέχεια ακολουθούσε μια πορεία επιβράδυνσης. Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τον πληθωρισμό, παρόλο που υποχωρούν οι πιέσεις, εντούτοις, δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank. Σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ο ονομαστικός και ο δομικός πληθωρισμούς κινούνται πάνω από τον ανώτατο στόχο, ενώ οι καταναλωτές έχουν... εθιστεί στην ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι... έτοιμοι να υποδεχθούν κάθε πληθωριστικό σοκ που μπορεί να ξεσπάσει και αναλόγως να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους. Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και ένα απότομο σοκ λόγω των αυξημένων μεταφορικών εξόδων για τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 3% - Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι

Ανοιχτή είναι από την Πέμπτη το βράδυ η πλατφόρμα στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Παρά τις αλλαγές φέτος στη διαδικασία, οι δόσεις πληρωμής παραμένου...

Φόρτωση άρθρων...