Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πώς θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση

Οικονομία Λουκάς Γεωργιάδης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνιστούν το μείζον στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Η ακρίβεια αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κοινωνία και φυσικά αποτελεί τροχοπέδη και για την οικονομία. Τα απόνερα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθούν να μας... πνίγουν, ενώ προστίθενται συνεχώς και νέα αρνητικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα, η ανατροπή στις θαλάσσιες μεταφορές και στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω Ερυθράς Θάλασσας, από τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούθι στον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, πώς ξεκινήσαμε στο μέτωπο της ακρίβειας με την ενεργειακή κρίση και πώς αυτή διογκώθηκε στον κλάδο των τροφίμων αλλά και των πρώτων υλών.

Χθες λοιπόν, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει μείωση των τιμών έως και 25%, οι οποίες θα καλύπτουν περίπου 2.000 προϊόντα! Στόχος των μέτρων είναι να σταματήσει το... παιχνίδι της παραπλάνησης των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περιορίζονται δραστικά οι παροχές προς τα super market και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Με το νέο πλαίσιο, μειώνονται οι εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή, με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Οι παρεμβάσεις αγγίζουν τις κατηγορίες προϊόντων, όπου, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις τιμών, όπως τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα αφρόλουτρα, τα σαμπουάν, τις οδοντόκρεμες και τις βρεφικές πάνες.

Ειδικά για το βρεφικό γάλα επιβάλλεται πλαφόν στο στο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα μας. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%. Εκτός αυτού, απαγορεύεται στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να υλοποιούν εκπτώσεις και ευρύτερες προωθητικές ενέργειες για χρονικό διάστημα τριών μηνών στα προϊόντα που αυξάνουν τιμές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι διατηρούν σταθερές τιμές των προϊόντων θα έχουν το... προνόμιο της πραγματοποίησης προσφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση αντιμετώπισης της "ανήθικης τιμολόγησης". Έτσι, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ θα μεταφέρονται στις τιμές με έκπτωση και όχι με βάση τις αρχικές, κάτι που ισχύει μάλιστα, από... χθες. Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας "οποιαδήποτε ανατίμηση ανακοινωθεί από σήμερα, καθιστά απαγορευτικό να προχωρήσουν σε προσφορές, τους επόμενους 3 μήνες από την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής". Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών, ενώ ο σχετικός έλεγχος θα γίνεται από την ΔΙΜΕΑ, φυσικά και ψηφιακά.

Επιπλέον, οι προμηθευτές θα υποχρεούνται στο εξής να διαθέτουν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα που παρασκευάζουν, σε καθαρές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο μόνο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή κρέατα, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές βασικών προϊόντων θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων και πρέπει να εφαρμοστούν από τις αρχές Μαρτίου το αργότερο. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστούν οι εταιρείες στα νέα δεδομένα.

Πρακτικά, η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στις Ευρωεκλογές με τα δελτία ειδήσεων να παίζουν το θέμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών, ή, να μην ακούγεται η λέξη ακρίβεια. Το πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να δουν οι καταναλωτές στην πράξη, ότι η ακρίβεια δεν καλπάζει και ότι οι τιμές των προϊόντων εμφανίζουν τάσεις συγκράτησης ή και μείωσης. Το τι θα εισπράξει ο κάθε καταναλωτής είναι ένα ζήτημα που θα φανεί εν πολλοίς και στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Οπότε, έχουμε δρόμο μπροστά μας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...