Πέμπτη
23 Ιουλίου 2026

«Η ακρίβεια «γονατίζει» την κοινωνία - Νέα μεγάλη έρευνα της Pulse για το Ε.Ε.Α.

Οικονομία

Η ακρίβεια παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για τα νοικοκυριά της Αττικής, με το 83% των πολιτών να χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των τιμών «αρκετά» ή «πολύ σημαντικό» ζήτημα. Η οικονομική πίεση αποτυπώνεται και στις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα φύγουν λιγότερες ημέρες ή δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές.

Τα ευρήματα προκύπτουν από νέα έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 20 Ιουλίου σε δείγμα 832 ενηλίκων στην Περιφέρεια Αττικής.

Επιμένει η απαισιοδοξία για την οικονομία

Έξι στους δέκα κατοίκους της Αττικής αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, το 31% δηλώνει «σίγουρα απαισιόδοξο» και το 30% «μάλλον απαισιόδοξο», ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στο 61%.

Στον αντίποδα, αισιόδοξο εμφανίζεται το 36% των ερωτηθέντων, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου του 2024. Η εικόνα είναι ακόμη βαρύτερη μεταξύ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, όπου οι απαισιόδοξοι φθάνουν το 65%, έναντι 33% που εκφράζει αισιοδοξία.

Τρόφιμα και ενέργεια στο επίκεντρο

Το 61% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει την ακρίβεια «πολύ σημαντικό» πρόβλημα και ακόμη ένα 22% «αρκετά σημαντικό». Το συνολικό 83% παραμένει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο του 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στο 84%.

Οι υψηλές τιμές στα βασικά αγαθά προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Τρόφιμα, ποτά και αγορές από τα σούπερ μάρκετ αναφέρονται από το 63% των πολιτών ως η κατηγορία δαπανών που τους προβληματίζει περισσότερο, έναντι 61% πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθεί η ενέργεια –ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση– με 23%. Μεταξύ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, πάντως, η ενεργειακή επιβάρυνση εμφανίζεται εντονότερη, συγκεντρώνοντας το 27% των απαντήσεων, ενώ τα βασικά αγαθά βρίσκονται στο 55%.

Ακρίβεια: Πιέζει το 83% των πολιτών – Ένας στους τέσσερις δεν πάει διακοπές-1

Διακοπές με το… σταγονόμετρο

Η οικονομική στενότητα περνά και στις αποφάσεις για τις θερινές διακοπές. Μόλις το 3% απαντά ότι θα κάνει περισσότερες ημέρες διακοπών σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 43% σχεδιάζει να φύγει περίπου για το ίδιο διάστημα.

Αντίθετα, το 26% θα περιορίσει τις ημέρες των διακοπών του και το 24% δεν θα κάνει καθόλου. Μεταξύ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, το ποσοστό εκείνων που δεν θα φύγουν φθάνει το 31%.

Για όσους θα κάνουν λιγότερες ή καθόλου διακοπές, ο βασικός λόγος είναι οι οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες επικαλείται το 66%. Ακολουθεί το κόστος διαμονής με 16%, ενώ το κόστος μετακίνησης αναφέρεται από το 6%.

Σε σύγκριση με την έρευνα του Ιουνίου του 2022, το κόστος της διαμονής έχει υπερδιπλασιάσει τη βαρύτητά του, καθώς τότε αποτελούσε βασική αιτία περιορισμού των διακοπών για το 7% των ερωτηθέντων.

Ακρίβεια: Πιέζει το 83% των πολιτών – Ένας στους τέσσερις δεν πάει διακοπές-2

Θετική υποδοχή στα μέτρα, αλλά με επιφυλάξεις

Το 59% των πολιτών θεωρεί ότι η καταβολή επιδομάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και άλλες οικονομικά ευάλωτες ομάδες κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, μόνο το 8% κρίνει ότι τα μέτρα είναι επαρκή, ενώ το 51% θεωρεί ότι απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 32%.

Θετική είναι και η αποτίμηση της νέας ρύθμισης έως 72 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Μεταξύ των αυτοαπασχολουμένων στους οποίους αφορά, το 60% την αξιολογεί «σίγουρα» ή «μάλλον θετικά», έναντι 31% που τη βλέπει αρνητικά. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις επαγγελματίες δηλώνει ότι διαθέτει οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την πίεση που εξακολουθούν να δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές, ζητώντας μέτρα με άμεση εφαρμογή. Όπως σημειώνει, η ανάγκη στήριξης γίνεται εντονότερη υπό τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πέντε φοροελαφρύνσεις που εξετάζονται από την Κυβέρνηση για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες εταιρείες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Οι φοροελαφρύνσε...

Θεοδωρικάκος από Aegean Technics: «Εμβληματική επένδυση στην ασφάλεια των επιβατών»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την στρατηγική επένδυση της Τεχνικής Βάσης και του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean, στον Διεθ...

Φόρτωση άρθρων...